Ik heb moeite met machtspelletjes van mensen. Ook in één van de rijkste landen ter wereld: Nederland. Ik raak vreselijk geïrriteerd van geldverslindende trajecten, met name als het voorkomen kan worden. Veelal is het een machtsspel, zoals in Enschede met FC Twente. De club wist dat de Gemeente niet meer terug kon na de vele investeringen en ‘eiste’ bijna verdere bijdrages om ‘gered’ te kunnen worden. In Deventer is een soortgelijke ‘strijd’ gaande met de Viking. Ik weet dat er 27.000 euro is uitgegeven tussentijds om de naam aan te passen, maar daarmee poets je niet de negativiteit weg. De bouw is structureel duurder, een commissie had onderzoek gedaan, het bouwbedrijf ingeschreven voor een prijs. En toch loopt de meerprijs richting het dubbele wat begroot is. Dat is ernstig, want we leven in een periode dat dit soort zaken beter in te schatten is. Die kosten gaan verder oplopen en de Gemeente heeft eigenlijk al toegezegd niet te willen stoppen. Dus men vraagt nu werkelijk alles… Carte-blanche…
De begroting lijkt nu plots ook niet te kloppen en er moet 2.000 euro per dag bij, per dag!
Hier ruikt het naar chantage, het stinkt! Hier word misbruik gemaakt van de situatie. Het is niet mogelijk dat de begroting zo ernstig tekort komt. Dan heb je bewust vooraf een te lage begroting ingediend om het traject op gang te krijgen, of je maakt nu gebruik van de situatie door de hoofdprijs te vragen. Een petitie is hier op zijn plek, een heroverweging om te stoppen met bouwen. Een financieel bodemloze put moet voorkomen gaan worden. De schouwburg en de Scheg zijn soortgelijke projecten waar jaarlijks erg veel geld bij moet en er is maar één potje. Dat betekend op het einde dat ons geld, jawel onze centen, niet gaan naar kleinere projecten. Hier gaan anderen het dupe van worden door een oneerlijke verdeling van beschikbaar geld. Stop de bouw van de Viking, ik weet dat het ook geld kost, maar de huidige situatie bewijst dat de toekomst onvoorspelbaar wordt, dit blijft altijd geld kosten en verhoudingsgewijs is dat verre van interessant.

Vorig artikelDeventer Geschiedenistekening overgedragen aan nieuwe eigenaar
Volgend artikelOpening Deventer Zomerkermis op 30 mei