DEVENTER – Het speelgoedmuseum moet blijven en het Burgerweeshuis moet nog deze collegeperiode kunnen vernieuwen op een andere locatie in de stad. Dat zijn twee van de zes punten die D66 Deventer heeft geformuleerd als reactie op de cultuurvisie.

“WE BEGRIJPEN GOED DAT HET COLLEGE SNEL KEUZES MOEST MAKEN OVER DE VERDELING VAN HET CULTUURBUDGET. MAAR VOOR ONS IS SLUITING VAN HET SPEELGOEDMUSEUM GEEN OPTIE”, ALDUS JAN SCHURING, FRACTIEVOORZITTER VAN D66 DEVENTER.

Eigen kijk op cultuur

D66 publiceerde zaterdag een notitie “Overwegingen D66 bij de cultuurvisie 2019-2022″ op de website van D66 Deventer. Het is een eigen kijk op de Deventer Cultuursector met andere afwegingen dan in de cultuurvisie van het college zijn gemaakt. “Het is geen tegenvisie; Het college komt keurig de afspraak na om snel met de cultuurvisie te komen” aldus Schuring. In het coalitieakkoord zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud van de visie, dus het staat partijen vrij om op onderdelen andere keuzes te bepleiten. De fractie van D66 bepleit nadrukkelijk dat cultuur zowel noodzaak als een feest is en de opbrengsten groter zijn dan de kosten.

Zoek nadrukkelijk naar perspectief

D66 plaatst zes accenten anders dan het college en zal voor die punten meerderheden zoeken binnen de raad. D66 wil binnen de begroting meer geld vrij maken voor cultuur en zal het college oproepen om binnen een jaar alsnog met een aansprekend verhaal te komen met meer lange-termijnambities, vergezichten en perspectief over het belang van cultuur voor Deventer. “Als we nu moeten snoeien om te bloeien, moet er wel perspectief op dat bloeien zijn” aldus Schuring.

Burgerweeshuis en Speelgoedmuseum

D66 wil een snel perspectief voor het Burgerweeshuis en het Speelgoedmuseum. Nog binnen deze collegeperiode moet voor het Burgerweeshuis een verkenningsfase naar alternatieve locaties worden uitgevoerd. D66 ziet kansen voor een volwaardig poppodium door vestiging in het Havenkwartier. Ook voor het Speelgoedmuseum wil D66 vasthouden aan een permanente presentatie van de speelgoedcollectie in beheer bij het Deventer Verhaal. D66 ziet voor de realisatie een goede mogelijkheid in het onlangs verkochte pand van de voormalige bibliotheek in Brink 69/70.

Vorig artikelHof Live! op 11 mei met The Bridge
Volgend artikelNieuwe cider bij open huis IESSEL Cider