maandag, 27 mei 2024

Dekking exploitatie van MIMIK volgens directeur onvoldoende

DEVENTER – Directeur Rob van den Hove van het toekomstige filmhuis en theater MIMIK (voorheen de Viking) luidt in een brief aan de raad de noodklok over de exploitatiebegroting. Volgens hem zijn de financiële risico’s dusdanig dat voor het einde van het eerste jaar een faillissement dreigt.

De brief naar de raad komt op het moment dat er in de gemeente gesproken wordt over de Cultuurvisie 2019-2024. In deze Cultuurvisie krijgt MIMIK na de oplevering een extra budget van €250.000. Echter is dit volgens de directeur niet toereikend. Het negatieve saldo loopt op tot 3,5 ton, zo blijkt uit de cijfers. De aanname door Van den Hove wordt gesteund door een onafhankelijke exploitatieraming van MIMIK door Adviesbureau Berenschot.

Ook wijst Van den Hove in de brief erop dat door de vertraging van de bouw van filmhuis en theater de organisatie inteert op haar financiële reserves. Bovendien zijn er financiële verplichtingen aangegaan met betrekking tot meerwerk, inrichting en techniek, zonder dat daar enige dekking tegenover staat. Daarnaast is ‘door het ontsporen van het bouwproces rondom het project Viking een zeer negatief sentiment ontstaan.’ aldus de directeur.

Volgens de directeur is het nu ‘vereist dat er op korte termijn zicht komt op voldoende garanties en zekerheden. De financiële ontwikkelingen vormen samen een dergelijk groot risico dat al voor het einde van het eerste jaar een faillissement dreigt’ aldus Van den Hove. Mocht er binnenkort geen duidelijkheid zijn over de exploitatie dan is het mogelijk dat hij en (leden van) de Raad van Toezicht daaraan persoonlijk consequenties zullen verbinden.

Vorig artikelColumn Erik Langs de Lijn: Nadeel
Volgend artikelWeekend weerbericht door Erwin Hoogenboom
error: Content is beschermd!!!