COLMSCHATE – Op vrijdagmiddag 17 mei vieren buurtbewoners en betrokken professionals de opening van de nieuwe natuurparel in de Vijfhoek in Deventer, het Landje van Niets.

Na zo’n anderhalf jaar voorbereiding is het gebied nu opnieuw ingericht en klaar om zich te ontwikkelen tot een aantrekkelijke plek voor onder meer vogels, vlinders, libellen en amfibieën. Wijkwethouder Liesbeth Grijsen verricht de officiële openingshandeling.

Het Landje van Niets verloor in 2017 zijn functie als paardenwei doordat de toenmalige pachter verhuisde. Buurtbewoners hebben dat gegeven aangegrepen om plannen te maken voor een nieuwe inrichting van het gebied, met nog meer ruimte voor natuur.

Boomfeestdag

Het nieuwe Landje van Niets wordt landschappelijk mooier en rijker aan natuur. Tijdens de Boomfeestdag in het voorjaar van 2019 hebben leerlingen van de basisscholen in de wijk honderden bomen en struiken aangeplant in het Landje. Er zijn bloeiende en bes-dragende soorten geplant zoals meidoorn, sleedoorn en rozen. Er zijn soorten met noten geplant zoals hazelaar, walnoot en tamme kastanje. Dat betekent dat vlinders, bijen en andere insecten profiteren van het stuifmeel en de nectar, en vogels en kleine zoogdieren van de rupsen op de struiken, de bessen en de noten. Ook mensen kunnen meegenieten van de tamme kastanjes of walnoten. In een bijenkast maken mensvriendelijke bijen honing uit de nectar van alle bloemen in de buurt.

In een nieuwe poel kunnen kikkers, padden en libellen hun eitjes afzetten en zo zorgen voor een nieuwe generatie. Natuurvriendelijke oevers zorgen voor een geleidelijke overgang tussen nat en droog, en zo komt er meer ruimte voor oeverplanten en misschien wel voor orchideeën.

Maasduinen schapen

Een kleine groep Maasduinen schapen zorgt voor een lichte begrazing in het gebied, zodat variatie ontstaat van plekken met kort gras en plekken met een wat langere begroeiing en meer ruimte voor bloemen. Buurtbewoners en anderen kunnen via de wandel- en fietspaden rondom het gebied alles van dichtbij bewonderen, en via enkele overstapjes ook de weitjes binnen gaan. Zo draagt het gebied bij aan een rijke natuur in de stad en komen mensen en natuur er dichter bij elkaar.

Partnerorganisaties

Diverse organisaties hebben dit buurtinitiatief ondersteund, met kennis, tijd of geld. De gemeente Deventer heeft gezorgd voor een goede inpassing van het initiatief in gemeentelijke procedures en heeft onder meer via het Wijkbudget ook bijgedragen aan de financiering. Verder is onder meer kennis en geld geleverd door de Provincie Overijssel, Stichting Landschap Overijssel, Stichting Groen en Mens Deventer, Deventer Bomenstichting, Vlinderstichting, Stichting De Ulebelt Deventer, IVN en Corné van Kempen Natuurlijke Tuinen. En natuurlijk door diverse wijkbewoners.

Vorig artikelIngezonden brief: aandacht gevraagd voor begaanbare toiletten in binnenstad
Volgend artikelKoning op bezoek bij jarige Gezondheidsdienst voor Dieren Deventer