zaterdag, 22 juni 2024

Pilot flexteam handhaving geslaagd

DEVENTER – Snel en adequaat optreden op structurele overlastlocaties dringt overlast effectief terug en werkt preventief. Dat blijkt uit de evaluatie van de inzet van een ‘flexteam’ handhaving, dat 1 mei vorig jaar van start ging. Het college stelt nu voor om deze manier van werken voort te zetten.

Op 8 november 2017 heeft de gemeenteraad de motie “pilot flexibel interventieteam handhaving” aangenomen. Die beoogt, naast de handhaving uit het Handhavingsuitvoeringsprogramma, in te zetten op “kleine ergernissen”, zoals hondenpoep en zwerfafval, in stad en buitengebied. De flexibele inzet, qua locaties, tijden, in uniform of in burger, hebben aantoonbaar resultaat.  

Het flexteam kwam onder andere in actie op het Boreelplein, waar bezoekers en ondernemers last hadden van bromfietsers en scooterrijders, hangjongeren en zwerfafval. Die overlast is inmiddels flink teruggedrongen. Ook in andere winkelcentra is de overlast effectief gereduceerd. 

Mede door de invoering van een alcoholverbod en algeheel toegang verbod na zonsondergang, kon het flexteam effectief handhaven op het Vogeleiland, waar al langere tijd overlast werd ervaren. Dat geldt ook voor de IJsseloevers, waar het flexteam optrad tegen onder meer geluidsoverlast, zwerfafval en hondenpoep. 

In de stad en in het buitengebied treedt het flexteam op tegen ergernissen van bewoners. Zwerfafval, loslopende honden en hondenpoep, fietsen in voetgangersgebied en geluidsoverlast door hangjongeren bijvoorbeeld. De ervaring leert dat 12 locaties regelmatig  bezocht moeten worden om terugkeer van overlast te voorkomen. Nog eens 40 tot 50 locaties zijn regelmatig gecontroleerd. 

Vorig artikelSchalkhaar Life 2019, wat is er allemaal te doen
Volgend artikelSVOD turnster naar Nederlandse Kampioenschappen
error: Content is beschermd!!!