DEVENTER – De afgelopen maanden is in beeld gebracht wat de gevolgen zouden zijn van het sluiten van het pand van Kunstcircuit aan de Keizerstraat en het afstoten van hun functie als verhuurder. Dat lijkt op dit moment onwenselijk.

Verschillende scenario’s worden nu uitgewerkt. Voor het einde van dit jaar moet een weloverwogen besluit worden genomen.

Wethouder Carlo Verhaar: “We willen een kleiner deel van ons budget kwijt zijn aan panden en beheer, om meer te kunnen investeren in cultuureducatie zelf. Educatie die voor iedereen bereikbaar blijft. We werken nu aan mogelijke oplossingen voor Kunstcircuit aan de Keizerstraat.”

Scenario’s

Kunstcircuit is verhuurder en beheerder van culturele lesruimte. De exploitatie daarvan is te duur gezien de beschikbare € 400.000 vanaf 2020. Er worden nu verschillende scenario’s uitgewerkt met de voors en tegens van alle beschikbare panden. Het college neemt dit najaar een besluit.

Intermediair

Kunstcircuit is ook intermediair kunsteducatie voor onderwijs, culturele instellingen, amateursector en sociaal domein. Het ondersteunt scholen bijvoorbeeld bij het opzetten van cultuureducatie. En bundelt slim subsidieregelingen voor het onderwijs. Kunstcircuit krijgt hiervoor maximaal € 500.000 subsidie vanaf 2020.

Nieuw beleid

Voor cultuureducatie is jaarlijks ongeveer 1,2 miljoen euro beschikbaar. Tot op heden ging dit grotendeels naar het Kunstcircuit en een klein deel naar het Theaterschip. De gemeenteraad heeft in 2018 besloten om ook andere aanbieders te subsidiëren. Dit leidt tot een herverdeling van de beschikbare middelen vanaf 2020.

Andere aanbieders

Culturele partijen zijn vrij om los van het Kunstcircuit educatie programma’s te ontwikkelen en aan te bieden. Ter ondersteuning hiervan is vanaf 2020 maximaal €300.000 beschikbaar.

Vorig artikelStart herinrichting Prinses Marijkestraat
Volgend artikelSeniorenmiddag Schalkhaar Life wederom groot succes