DEVENTER – “Van Dijk is erin geslaagd om, samen met zijn enthousiaste team, Deventer binnen een jaar landelijk op de kaart te zetten als ‘place to go’ voor interieur en design. (…) Een opmerkelijke bijdrage aan de promotie van de Hanzestad Deventer.’’ De woorden uit het juryrapport van de Deventer Promotie Prijs liegen er niet om. Carlos van Dijk wordt er nog steeds een beetje ongemakkelijk van. “Echt een enorme eer om die prijs te winnen. Als je ziet wie hem eerder wonnen… Witteveen+Bos, Bussink Koek, Go Ahead Eagles. Dat is wel een mooi lijstje om tussen te staan.’’ We zitten op het fenomenale dakterras van zijn winkel Carlos in Huis, een winkel voor interieur en design in de Hofstraat. Voor ons staat een kop koffie, naast ons zien we de enorme glas-in-loodramen van de Lebuinuskerk. “Dit was twee jaar geleden een dak met gaten erin’’, zegt Van Dijk. “Maar we wilden hier tijdens de verbouwing per se een dakterras van maken. Met uitzicht op de kerk, wat wil je nog meer?’’


Sallandsche Bank

Van Dijk maakte van zijn Carlos in Huis in korte tijd een eyecatcher in onze binnenstad. Mede dankzij de aankoop van het unieke gebouw waar we ons bevinden: de voormalige Sallandsche Bank. De ondernemer en zijn vrouw kochten het drie verdiepingen tellende bankgebouw in 2017, als gewaagde nieuwe stap in hun ondernemersdroom. “We zaten 9 jaar met onze winkel in de Smedenstraat en stonden voor de keuze: gaan we een stap maken of verlengen we ons huurcontract? Toen zei onze medewerker Jeroen ‘waarom kopen jullie de bank niet?’. Hij bedoelde het gekscherend, maar we zijn toch eens gaan kijken. Na maanden overleg en onderhandelen was het ineens van ons.’’

Belevenis

Ruim een jaar stof, puin, onvoorziene mankementen en enorme uitgaven volgden. Maar de Sallandsche Bank werd van een verpauperd pand omgetoverd tot een prachtige interieurwinkel, met de grandeur van vroegere tijden. Wie nu door het pand wandelt waant zich in een interieurmagazine en een geschiedenisboek tegelijk. Tussen de stijlvolle designmeubelen zien we herinneringen aan vroegere tijden. De bankkluizen in de kelder zijn intact gebleven en aangekleed met kunstwerken. Oude vloeren zijn hersteld, glas-in-loodramen met stads- en provinciewapens teruggebracht in oude staat. De oude marmeren balie doet nu dienst als toonbank. Van Dijk: “De winkel bezoeken is een belevenis geworden. Dat is wat we wilden bereiken. Mooie spullen in een omgeving die klanten een bijzondere ervaring biedt.’’

Passie

Nu, twee jaar later, is de verbouwing pas écht voltooid. Van Dijk, zijn vrouw en de medewerkers kunnen zich weer volledig richten op hun vak en winkel. Gelukkig maar, want daar ligt hun passie. Vanuit heel Europa de mooiste designmeubels naar Deventer halen. “Uiteindelijk wil ik gewoon mensen blij maken met mooie dingen. Ik geniet er het meest van als iemand lang heeft gespaard voor een stoel of bank en die bij ons koopt.’’ Dat kan hij bij steeds meer mensen doen. De verhuizing zorgt namelijk voor steeds meer bezoekers. Voor veel mensen is het zelfs een belangrijke reden om Deventer te bezoeken. “We zien dat mensen bereid zijn om een uurtje in de auto te zitten. Bijna de helft van onze klanten komt van buiten de regio. Dat was eerst minder.’’

Mooiste winkel

Nu de winkel staat en designminnend Nederland de weg naar Deventer heeft gevonden is het langzaam tijd om verder te kijken. “We willen in de toekomst nog meer adviseren bij grote bouwprojecten’’, vertelt Van Dijk. “Zo kunnen we onze kennis van interieurdesign en ons assortiment optimaal combineren.’’ Hoe hij wil dat zijn zaak er over een paar jaar voorstaat? “Hopelijk zijn dezelfde passie en bevlogenheid er nog. En zijn we misschien niet de beste of grootste, maar wel de mooiste woonwinkel van Nederland.’’

Vorig artikelBeheer en onderhoud woonwagens naar corporaties
Volgend artikelWeekend weerbericht door Erwin Hoogenboom