Chique en rustiek maar toch knus en gezellig, dat is de sfeer die ik proef als ik word verwelkomd door het personeel van Restaurant ‘t Arsenaal in Deventer, aan de Nieuwe Markt. Dit keer mag ik een gast meenemen. Dat laat vriendin Karien zich geen twee keer zeggen.

We krijgen het aperitief aangeboden in de binnentuin, omgeven door de oude stadsmuren. Heerlijk om hier te zitten. Het weer is nog prima, toch vallen er al enkele druppels en terwijl de ober mijn glas meeneemt naar binnen, zet de regen door. Binnen is het aangenaam en vele tafels gereserveerd door koppels ouderen en iets jongere mensen, al valt het ons op dat het publiek geen twintigers zijn.

De chef-kok heet ons ook graag even welkom en wil graag de bijzonderheden van de kaart laten ervaren, zowel vlees en vis. Een eigenwijze kaart wordt ons beloofd, volgens de website.

We beginnen met een voorgerecht, lijkend op een kers, gevuld met geitenkaas. Tussendoor keuvelen we door en kijken om ons heen naar het interieur, wat landelijk aandoet. De gasten zijn op hun gemak, de muziek rustig zodat we lekker door kunnen kletsen en kunnen genieten. Een gast verontschuldigt zich voor zijn stemgeluid, hij trof wat oude vrienden en het is zo gezellig. Dat is natuurlijk ook zo en daarvoor hoeft hij echt geen sorry te zeggen. Zij hebben ook een leuke avond.

Een eigenwijze kaart, dat klopt. Het volgende gerecht is een cannelloni van zeewier, gevuld met krab en kreeft in een bouillon van tomaat die aan tafel wordt overgoten. Dit vinden we erg persoonlijk en prettig.

Wat ook opvalt zijn de mooie borden en de opmaak hiervan. Dit komt mooi tot uiting bij het volgende gerecht, Kalfslende met asperges van Sallandse oorsprong, de rode wijn uit Ventoux met zwarte bes en een kruidige afdronk, een mooie combinatie bij dit gerecht.

Na al die culinaire verwennerij volgt nog het dessert. Wederom een streling voor het oog, een bavarois met meloen, gegarneerd met bloemblaadjes en een bouillon van sereh.

Verrast door het lef van de chef, onverwachte combinaties om te zien en te proeven. “Natuurlijk hebben we een kaart die buiten de gebaande paden gaat, dat vinden we leuk. Bijna alles is vers bereid, dat vinden we belangrijk. Ook leveren wij onze gerechten aan Het Van Marlehuis op de andere locatie“, aldus een trotse chef-kok.

Restaurant ‘t Arsenaal is een zeker een aanrader voor wie van gevarieerd eten houdt, een creatieve kaart en verfijnd eten en daarbij vriendelijk en vakkundig personeel.
Dat in combinatie met de ligging nabij de IJssel, de mooie stadstuin, een fijn adres voor culinair en sfeervol genieten.

Door Sonja Veneman

Vorig artikelVierde editie biljarttoernooi Zuidleo DOS
Volgend artikelSPAR city Deventer opent 04 juli haar deuren