DEVENTER – De vijfde expositie in Buurtmuseum Borgele is op 6 juli om 11.00 uur geopend in wijkcentrum De Schalm in Deventer.

Dick Achtereekte en Truus Branderhorst – de harde kern van het Buurtmuseum Borgele – zijn de wijk ingetogen op zoek naar nieuw talent. Voor deze expositie van Buurtmuseum Borgele hebben zij weer drie nieuwe talenten ontdekt.

1. ,,Een kunstenaar voelt met het hoofd en denkt met het hart”. Dat leerde Bep Tomassen van haar leermeester Carel Velthoen in Lieren. Na haar pensionering raakte zij in de ban van het schilderen. Carel leerde haar schilderen vanuit haar eigen verbeelding. En zo creëerde zij haar eigen stijl in het schilderen van landschappen. Soms klein, maar vaak ook expressief. Van romantiek en personages tot stillevens.

2. ,,De kunstenaar moet de natuur niet kopiëren, maar de elementen van de natuur gebruiken en een nieuw element creëren” (Paul Gaugin). Deze uitspraak is op het lijf geschreven van Klaas Grooters. Wandelend langs de IJssel vond hij een bijzonder grillige gevormde boomstronk, aangespoeld bij hoog water. Bij Klaas ging een lichtje branden. Hij sleepte het hout mee naar huis en botvierde daarop al zijn kennis om van dit brok natuur een lichtbron te maken. Met lef en technisch inzicht haalde hij natuurlijke romantiek in huis. Alle schemerlampen die hij maakt zijn uniek.

3. ,,Niets is zo rustgevend als schilderen” is het motto van Fred Oosterbroek. ,,Je laat je zorgen achter op de wereld en stijgt tot grote hoogte in rust en vrede”. Wie kan daar niet jaloers op zijn. Het werk van Fred verwondert je. Hij vertelt zijn bijzondere geschiedenis en levensweg met penseel en verf op doek. Ieder doek heeft een verhaal en representeert een set emoties. Dieren – in het bijzonder Luipaarden – zijn z’n grote passie. Hij verwerft al 10 jaar faam met zijn schilderijen via Facebook in landen als Canada, Zuid-Afrika, Duitsland, Noorwegen, Zweden en België.

De opening van de expositie Lumineus van het Buurtmuseum Borgele is ook dit keer weer een muzikaal feest, met een bijdrage van songwriter Stef Tijhaar, die een speciaal lied zal brengen. Ook het Krasse Fratsenkoor zal ons weer vermaken met een aantal meezingers. En natuurlijk kan men na de opening de kunstenaars zelf ontmoeten.

Buurtmuseum Borgele is ontstaan bij Krasse Fratsen en wordt georganiseerd door buurtgenoten van Borgele-Platvoet. Zij organiseren vijf maal per jaar een expositie met talent uit eigen wijk, waarbij buren uit omringende wijken ook welkom zijn. Bent u of kent u een talent op kunstzinnig gebied, hebt u een bijzondere fotocollectie of een bijzondere verzameling met een verhaal? Meld u dan bij Dick Achtereekte (dickachtereekte@gmail.com] of bij Truus Branderhorst (t.branderhorst340@gmail.com).

En mocht u zelf willen leren tekenen en schilderen? Loop dan eens binnen bij de Krasse Frats teken- en schilderclub op maandagmiddag tussen 13 – 15.30 in De Schalm. Daar schildert een groep onder leiding van Charles Michels.

Vorig artikelVan Dop blijft aan als algemeen directeur GA Eagles
Volgend artikelVier mannen met bivakmutsen overvallen woning aan de van Vlotenlaan