DEVENTER – In de afgelopen maanden is de oude (condens)melkfabriek aan de Harderwijkerstraat gesloopt. De eigenaar die het terrein jaren geleden kocht, besloot er nieuw te gaan bouwen. Ondanks verzoeken van partijen die herbestemming een prima optie vonden om het karakteristieke pand te behouden, lag het pand binnen enkele weken aan de grond, zonder medeweten van de buurtbewoners. Enkele dagen later werd er binnen no time een nieuw pand uit de grond gestampt. De schoorsteen bleef staan, tot opluchting van buurvrouw Irma Schreurs. Geschokt was ze dan ook, toen ze in de krant las dat de pijp alsnog tegen de grond zou gaan. De gemeente heeft besloten de 55 meter hoge schoorsteen, waarvan er van deze soort nog maar 5 staan in heel Nederland, niet op de monumentenlijst te zetten. Iets waarvan de omwonenden dachten dat het zo klaar als een klontje was, want welke gemeente zou akkoord gaan het met slopen van één van de bakens aan de Deventer Skyline?

Irma besloot direct na het krantenartikel een petitie en Facebook pagina aan te maken. In korte tijd stonden er al 300 handtekeningen en ook van de papieren petitie, die te vinden is via de vrij toegankelijke weg op het Coberco terrein tegenover de schoorsteen, wordt gebruik gemaakt.

Veel reden om de schoorsteen plat te gooien is er volgens Schreurs niet. Er staat al een immense hal, die is zo goed als af. De schoorsteen staat aan de rand van het terrein, 9 meter van haar eigen schutting. “Als Wieap (eigenaar) hier nog een hal wil bouwen, want dat zijn de laatste berichten, dan bouwen ze hem er maar mooi langs, of omheen. Het is heel normaal om zo’n bijzonder exemplaar te  beschermen, maar je moet dat willen. In Winterswijk bijvoorbeeld, heeft een hele grote campingwinkel hun pand om de schoorsteen heen gebouwd. Ziet er hartstikke gaaf uit en je kweekt ook een beetje goodwill naar de inwoners”, vertelt ze.

“Qua veiligheid ligt het ook allemaal niet zo moeilijk”, vinden de directe buren Irma en haar man Tom. “De muren zijn van de onderkant 1.20 dik en van de bovenkant misschien wel 80 cm dik. De paar voegen die eruit liggen hebben echt geen invloed op de directe veiligheid van de schoorsteen”, aldus Schreurs. Volgens haar is dit een pure geldkwestie. “Wieap geeft in haar optiek niets om karakteristieke gebouwen. Waarom zou je zoiets vernietigen, terwijl je in de quote 500 staat, geld kan dan toch geen probleem zijn? Als deze pijp op de monumentenlijst komt, dan kan hij zelfs subsidies krijgen en willen wij ook nog wel meehelpen om een kandidaat te vinden die het onderhoud wil verrichten, immers hebben wij zelf ook een restauratiebedrijf”, sluit Irma af. De ontwikkelingen en de petitie om de pijp te behouden en alsnog op de monumentenlijst te plaatsen zijn te vinden op de Facebook pagina “Red de Pijp van Deventer”.

Vorig artikelColumn Erik Langs de Lijn: Sceptisch
Volgend artikelStart bestemmingsplan Tuinen van Zandweerd