DEVENTER – De verkeerslichten in Deventer reageren vanaf heden niet alleen meer op detectielussen in het wegdek maar ook op CAM berichten van automobilisten die bijvoorbeeld de Flitsmeister app gebruiken. Dat bevordert een optimale werking van de verkeersregeling.

Coöperative Awareness Messages (CAM) geven de locatie van het voertuig door via “de cloud” aan de nieuwste generatie interactieve verkeerslichten (iVRI’s). Die kunnen de verkeersregeling daarop aanpassen voor een optimale doorstroming. Op de Siemelinksweg en het Hanzetrace staan al  iVRI’s die op CAM berichten reageren. Later dit jaar volgen de overige iVRI’s, waarvan er momenteel 35 in Deventer staan.

Later ook voor fietsers

Deze nieuwste technieken zijn nu alleen nog voor automobilisten beschikbaar. Maar later dit jaar ook voor fietsers. Ook die geven dan automatisch hun positie door aan de verkeerslichten. Op termijn zal deze nieuwe techniek de traditionele techniek zoals detectielussen vervangen.

Kortere aanrijdtijd voor meer veiligheid

Met de nieuwe iVRI’s  kunnen brandweer, ambulances en politie de verkeerslichten zo sturen dat ze groen licht krijgen bij verkeerslichten voor een kortere aanrijdtijd.

Talking Traffic

Deze techniek past in het programma Talking Traffic van het ministerie van Infrastructuur en Waterschap. Talking Traffic is een project om weggebruikers beter te informeren en de bestaande infrastructuur beter te benutten. De Cleantech Regio is daar, samen met Apeldoorn en Deventer, een actieve deelnemer aan.

Privacy

De privacy, in het kader van de AVG, van de weggebruiker is gegarandeerd. De wegbeheerders hebben daarvoor Verwerkersovereenkomsten gesloten met de partijen die de CAM data leveren.

Vorig artikelNachtprogrammering Deventer radio vernieuwd
Volgend artikelWeerbericht dinsdag door Erwin Hoogenboom