LETTELE – In 1979 begon een buurtbus te rijden vanuit de dorpen Okkenbroek en Lettele. Maar om in Deventer te komen was toen nog niet eenvoudig: de bus reed niet door tot aan het station maar naar de dichtstbijzijnde halte van een andere buslijn.
Voor de passagiers geen pretje, want het betekende wachten in weer en wind op de grote bus. Acht jaar later, in 1987, werd de “Buurtbus vereniging Lettele/Okkenbroek” opgericht bij notaris Smalbraak.

Er bleef reuring rond de buurtbus, want in het begin was er angst dat de bus oneerlijk zou concurreren met de taxi’s binnen de bebouwde kom van Deventer. De buurtbus mocht bijvoorbeeld vanaf het station geen passagiers meenemen met een bestemming binnen de bebouwde kom van Deventer. En er is lang gesteggeld over het aantal passagiers dat je officieel en in de praktijk kon meenemen. Met deze bus en een rijbewijs B is 8 passagiers het maximum. Verder is de route een aantal keren aangepast: dan eens uitgebreid in het buitengebied rond Okkenbroek en dan weer zo snel mogelijk via de kortste route naar het station in Deventer.

De provincie Overijssel is verantwoordelijk voor het openbaar vervoer; na een aanbesteding is duidelijk welke busmaatschappij de lijndienst gaat verzorgen. Eind volgend jaar is de volgende aanbesteding.

Het ziekenhuis en het station zijn net als de dorpen de ankerpunten voor de bus. En de laatste jaren rijdt de bus vanuit Nieuw Heeten. Dat heeft veel extra passagiers en chauffeurs opgeleverd. Tijdens de spits rijden er zelfs 2 bussen.

Op 7 september viert de buurtbusvereniging het 40-jarig jubileum met een besloten reünie voor (oud-)chauffeurs.
Oud-chauffeurs die geen uitnodiging hebben ontvangen, omdat hun adres niet bekend is, kunnen nadere inlichtingen ontvangen via buurtbus.lettele.okkenbroek@gmail.com of telefonisch bij Jan Willem van Tongeren (06 15 25 44 39).

De buurtbus voorziet dus al 40 jaar in een grote behoefte voor vooral ouderen en studenten.
Als jij ook graag wilt meehelpen om de lijndienst in stand te houden ben je van harte welkom als chauffeur. Onze voorzitter geeft je graag informatie. Je kunt hem bereiken via t.leemereise@lijbrandt.nl.

Vorig artikelHet Dagkoor Deventer is op zoek naar zangers
Volgend artikelBlog Helder Hypotheek: Moeten we een huis huren of gaan we toch kopen?