DEVENTER – Zaterdag 31 augustus is de nationale aftrap van 75 jaar vrijheid in Nederland. Natuurlijk besteden de 25 gemeenten samen met de provincie Overijssel hier het komende jaar heel veel aandacht aan.

Programma Overijssel viert 75 jaar Vrijheid

Het theaterstuk Oorlogswinter, de Internationale Herdenking Canadese Begraafplaatsen in Holten en de heropening van het Memory Vrijheidsmuseum. Zo maar een greep uit het uitgebreide programma waarmee Overijssel 75 jaar vrijheid viert. Een van de hoogtepunten is de feestelijke Vrijheidstour door de provincie van 1 tot en met 17 april 2020. Dezelfde route die de bevrijders 75 jaar geleden aflegden om Overijssel in 17 dagen te bevrijden.

Met de WO2 cafés in april van dit jaar is de aftrap gegeven aan het programma van Overijssel viert 75 jaar Vrijheid. In totaal zijn er in 2019 en 2020 meer dan 350 lokale en provinciale initiatieven om aandacht te vragen voor de vrijheid in onze provincie. Met muziek, theater, muziek, exposities en herdenkingen van groot tot klein krijgt het programma de komende maanden vorm. Een deel van het programma is vanaf nu te zien op www.overijsselviertvrijheid.nl. De komende maanden wordt de website steeds verder aangevuld door alle lokale organisaties in Overijssel.

Commissaris van de koning Andries Heidema over 75 jaar Vrijheid in Overijssel:

“Wij vieren de komende periode dat we met elkaar mogen leven in een democratische rechtsstaat, waarin iedereen kan zijn wie hij is, en kan zeggen wat zij wil. Het is belangrijk om te herdenken en te vieren, want vrijheid is nog altijd niet vanzelfsprekend. In Overijssel is een mooi programma samengesteld met meer dan 350 activiteiten waarmee we stil staan bij 75 jaar bevrijding. Hierbij zijn tal van overheden, bedrijven, verenigingen en inwoners betrokken. Gedeputeerde Staten en Provinciale Staten ondersteunen deze activiteiten van harte en hebben hiervoor een bijdrage beschikbaar gesteld.”

Aftrap landelijke Maand van de Vrijheid in Tubbergen

Door heel het land worden activiteiten georganiseerd in het kader van 75 jaar vrijheid. De nationale maand van de vrijheid  start op 4 april 2020 in Tubbergen met de Vrijheidsexpress. Een reizende expositie over oorlog en vrijheid, maar ook een ontmoetingsplaats en evenementenplatform. Veertien mobiele expotouringcars zullen vanaf dan het land intrekken en een maand later eindigen op de 14 Bevrijdingsfestivals.

Meld je activiteit aan

Het lustrumjaar zorgt voor veel initiatieven. De kalender op overijsselviertvrijheid.nl wordt doorlopend gevuld met actuele tentoonstellingen, fiets- en wandelroutes, films en andere activiteiten. Iedereen uit Overijssel die iets organiseert in het kader van 75 jaar vrijheid kan zijn activiteit aanmelden via deze website. Ook is een promotiekit te downloaden zodat lokale initiatieven meer bekendheid kunnen krijgen voor hun activiteit.

Vorig artikelKersverse Saxion-studenten geven Deventer kleur op eerste HOI-dag
Volgend artikelGrote Kick Off op de Nieuwe markt is even wennen maar wel gezellig