OLST/DIEPENVEEN – Een uitverkocht Slotgracht concert bij Kasteel de Haere was zaterdagavond een zeer groot succes. Honderden mensen zaten, met hun eigen picknick mand, geboeid te luisteren naar de muziek van het Orkest van het Oosten.

Met de lieflijkheid van het mooi uitgelichte kasteel als decor voor je, en met achter je de bunkers van de IJssellinie is het thema van de avond snel gekozen. Liefde en oorlog, oftewel de tegenstelling van idylle en dreiging. Het jonge Britse dirigeertalent Jamie Philips en presentator Eric Robillard leiden orkest en publiek door een programma met veel knipogen naar dit thema, de natuur en de omgeving.

Van alle grote componisten was Beethoven waarschijnlijk degene die het allersterkst gefascineerd was door thema’s als vrijheid en verzet. Het orkest speelt dan ook Beethovens Ouverture Egmont: over verzet en het geven van het leven voor de onafhankelijkheid van de Lage Landen.

Juist uitbundig en liefdevol is onder andere het eerbetoon dat Antonin Dvorák in twee Slavische Dansen aan de folklore van zijn Tsjechische vaderland bracht en vrolijkheid klinkt ook in de korte jeugdwerkjes van Edward Elgar. Hoewel het tijdens een picknick niet prettig is om door wespen gestoord te worden, was Ouverture ‘De wespen’ van de Brit Vaughan Williams beslist ook een stuk om vrolijk van te worden.

De IJssel
Tot slot van het concert klonk Smetana’s ‘De Moldau’. Hoewel dit portret van Tsjechiës grootste rivier een van de bekendste klassiekers aller tijden is, heeft de Moldau vast nog nooit zo geklonken als op De Haere, met die andere grote stroom op een paar honderd meter afstand: de IJssel.

Vorig artikelColumn Erik Langs de Lijn: Niveau
Volgend artikelDerde zomeractiviteit op de Boreel trekt wederom veel bezoekers