DEVENTER – De gemeente Deventer denkt aan een extra verhoging van het parkeertarief in de binnenstad voor de komende zes jaar. De jaarlijkse tariefsverhoging van 2,9% gaat naar 3,6% voor de jaren 2020 t/m 2025.

Daarmee gaat het parkeertarief voor parkeren in de binnenstad per uur van €2,50 naar €2,98 in 2025.  De tarieven voor het parkeren in de garages rond het centrum stijgen ook mee, maar blijven goedkoper. Zo stijgt het tarief van de Brinkgarage (Bokkingshang) van €1,71 per uur naar €2,11 in 2025.

Volgens de gemeente is de prijsstijging nodig voor investeringen. Het geplande onderhoud van de Brinkgarage kost €1,5 miljoen. Ook voert de gemeente een digitaal parkeersysteem in door middel van kentekenparkeren. Dit wordt al gebruikt bij het parkeren op De Worp.

Daarnaast is er een inkomstenverlies door het autovrij maken van het Grote Kerkhof. De gemeente becijfert dit verlies op ca. €110.000.

De gemeente heeft ook andere opties om de extra stijging van parkeertarieven niet door te laten gaan. Een van de mogelijkheden is het stoppen van het bewaken van de fietsenstallingen. Dit kan een besparing van ruim een ton opleveren maar heeft niet de voorkeur.