Richard van der Venne symboliseert het karakter wat men verwacht van een Kowet speler. Alles geven wat je in je lijf hebt, om dat te bereiken wat nodig is de overwinning binnen te slepen. De Brabander Van der Venne is ‘gedegradeerd’ tot linksbuiten. Een probleem dat de Eagles fan kent, vorig seizoen was het niet veel anders. Toen was Orhan Dzepar de sigaar, het kostte de Eefdenaar zijn carrière bij de club uit Deventer. Van der Venne heeft eigenlijk geen keuze, omdat zijn chef gekozen heeft voor een middenveld zonder hem. Dus geeft de rossige arbeider zijn hele ziel en zaligheid voor het team en zichzelf. Ik denk ook dat het in die volgorde is. Ik heb heel diep respect voor hem. Onbegrepen voelen, misschien wel niet volledig gerespecteerd, maar aanpakken die kleine kans die hij nu krijgt. En ondanks dat zijn teammaat, Julius Bliek in dezelfde omstandigheid afgeschoten werd, gaat Van der Venne onverdroten door. Hij toont karakter, een vorm van overleving. Vorige week vrijdag in Eindhoven, gefrustreerde blikken als een pass niet aankomt, woede bijna als een kans verloren gaat omdat hij die scherpte even niet toonde. Maar kan het hem kwalijk worden genomen? Een middenvelder op de linksbuitenpositie. Stel dat jij uit jouw functie wordt gehaald, daar waar jij je thuis voelt, en wordt neergezet op een positie waar je eigenlijk geen raad mee weet. Het enige wat je dan kunt is hard werken en hopen dat het voldoende is. Dat is wat Van der Venne doet, daarom heb ik nog meer respect voor hem. Een goede speler, maar op de verkeerde plek. Plots kan hij, in Eindhoven vorige week, terug naar het middenveld als Corboz er uit wordt gehaald. Van der Venne zorgt ervoor, in tien minuten, dat het middenveld meer diepgang kent dan 80 minuten met Bannink. Of ben ik de enige die dat ziet? Ik denk terug en vrees een herhaling van zetten. Niet alleen Orhan Dzepar, maar ook Donny de Groot en Glynor Plet. We hebben een nieuwe spits, weinig gespeeld, weinig gepresteerd. Ik schreef het al meerdere malen, het gaat anders dit seizoen en dat blijkt. Andere spelers, ander segment. Niet uit het Twentse land omdat daar de enige geschiedenis ligt, maar uit de eigen ervaringen. Hopen dat hij het goed ziet, Alex Kroes bedoel ik. Dat hij snapt en de juiste persoonlijkheden heeft binnengehaald. In Deventer halen we nogmaals diep adem, we hebben het zo vaak anders meegemaakt, waarom zou het nu wel kloppen? We moeten vertrouwen hebben, maar is dat wel Deventer eigen? Laten we hopen en vertrouwen op gogme van Alex Kroes, hopen dat het goed uitpakt. Want tot dusverre is het niet best. Kowet overleefde op kwaliteit, maar Cambuur toonde onze zwakke plekken. Vorig seizoen leerden de tegenstanders snel hoe de Adelaar bedwongen moest worden. Laten we hopen, misschien wel bidden, op meer creativiteit van de huidige keuze en de juiste hand van kiezen van de baas; Alex Kroes in eigen persoon.

Vorig artikelLezing Alexander Reeuwijk bij Boekhandel Praamstra
Volgend artikelChoral Evensong in Nieuw Sion door Kamerkoor Salland