De titel van een carnavalsliedje, lang lang geleden. De naam van de zanger was Nico Haak, hoe toepasselijk. Het valt me iedere keer weer op dat deze sport, want dat is het toch wel, wordt beoefend door jong en oud. En ik zie steeds meer jonge mensen en ook dames, die de sportvisserij hebben ontdekt.

Mijn opa, neefjes en vader zaten vroeger graag aan het kanaal of aan de vijver, wachtend op beet. En dat kon lang duren, hele middagen sleten ze bij de Jan Luykenkolk of het Overijssels kanaal. Ik mocht een keer mee maar ik begreep niet waarom dit leuk voor ze kon zijn. Ik ben niet gezegend met engelengeduld, dus ik stond erbij de wiebelen en praatte te hard. “Ssssshh”, maande mijn neef me dan als ik weer eens begon te tetteren. Sorry hoor… Ik vond er dus maar weinig aan. Dat stomme wachten en loeren naar het water.

Er worden tot mijn grote verbazing zelfs tv-programma’s gemaakt over dit onderwerp. En het gaat natuurlijk om de kick en de grootte van de gevangen vis. Het wachten zal worden beloond. En dan komt er trots die foto met dat enorme ding. Waarna hetzelfde riedeltje weer begint.

Ik loop wel eens joggend door het vijverparkje en dan zie ik altijd wel wat mensen met hele uitrusting nestelen. Zelfs een schuiltentje, want ook bij slecht weer blijven ze gewoon zitten. Nieuwsgierig als ik ben ga ik toch eens vragen wat er nou aan is, hele middagen met aardig wat uitrusting, een beetje dom wachten op beet.

“Nou”, zegt een van de twee jongens, ik schat ze een jaar of 14, “het is gewoon heel rustgevend, vooral als ik de hele dag naar school ben geweest. Dan wordt mijn hoofd weer rustig en kan ik me daarna veel beter concentreren.” Een soort van opladen dus.

Zijn vriendje vindt het vooral de kick, de strijd van wie wint er, hij of de vis. En hij zit bij de hengelsportvereniging, waar ze regelmatig aan wedstrijden meedoen. Trots vertelt hij dat hij afgelopen zomer tweede is geworden. En ja hoor, zooo’n grote vis had hij gevangen, demonstrerend met de handen wijd.

Ik moet er dan wel een beetje om lachen en het is een ver van m’n bed-show misschien. Maar het is niet voor niets dat vele mensen het een geweldige manier van tijd besteden vinden.  Een natuurlijke manier van ontspannen, je moet alleen een beetje geduld hebben.

Vorig artikelGo Ahead Eagles in 1e ronde KNVB Beker tegen Almere City
Volgend artikelEen ‘rondje IJsselbruggen doen’ met de app 3Deventer