DEVENTER – Tot en met 29 september staat in Museum De Waag Deventer als Stad van de IJssel centraal. Vanaf 3 september zijn er nieuwe, bijzondere IJsselvondsten te zien in het museum. Vanaf deze datum zijn er ook talloze weetjes over de IJssel te lezen en zien in de gratis te downloaden app 3Deventer. Doe jij ook wel eens rondje bruggen, wandel je heen over de ene, en terug over de andere brug? Dan kun je nu op verschillende hotspots bijzondere verhalen en achtergrondinformatie krijgen over Archeologie, Hanze, Kunst of allerlei Weetjes rondom de IJssel. Iedereen steekt er iets nieuws van op!

Kies je eigen thema

De app 3Deventer biedt bezoekers en inwoners van Deventer een interessant kijkje in het verleden en de toekomst van de stad. Bij het nieuwe ‘rondje IJssel’ kan de gebruiker kiezen voor uiteenlopende thema’s: Archeologie, Hanze, Kunst & Nijverheid en Weetjes. Kies de bijpassende kleur en start de wandeling op een van de betreffende locaties. De bijbehorende informatie is ook voor verschillende doelgroepen bedoeld. Er zijn twintig verhaaltjes per thema. Zo zijn de thema’s Hanze en Weetjes voor kinderen geschreven en die van Archeologie en Kunst voor volwassenen.

Ben je bijvoorbeeld geïnteresseerd in archeologie, dan lees je op de betreffende locaties over oude schepen en stadspoorten of over de oudste brug over de IJssel. De Hanze vertelt over de kaden en de koggeschepen van de Bergen- en Schonenvaarders, maar ook over de tuinen van de Hoven of de ‘Nieuwe Hanze’. De kunstaanzichten van Deventer geven natuurlijk ook veel informatie over de IJssel(bruggen) en zelfs het bezoek van een zeehond. Misschien zijn de Weetjes nog wel het meest aansprekend. Ze bieden voor iedereen wat wils.

App 3Deventer

De app voert je langs hoogtepunten uit de geschiedenis van Deventer. Bezoek de hotspots de Brink, Wellekade en Boreelplein voor een historische 3D reconstructie van het verleden en neem ook een virtueel kijkje in de toekomst van Deventer! Naast reconstructies biedt de app twee stadswandelingen. De opzet van het nieuwe ‘Rondje IJssel’ is meer thematisch en gemaakt voor verschillende doelgroepen, dus volg je interesse en kies op maat!

De App 3Deventer is mede mogelijk gemaakt door de gemeente Deventer, provincie Overijssel, het Prins Bernhard Cultuurfonds en VSBfonds.

Het nieuwe ‘rondje IJssel’ is een samenwerkingsproject van Museum De Waag met Archeologie Deventer, De Mannen Zonder Pak, Panoptes Heritage, Twinsense, René Berends en Maarten Sepers.

Museum De Waag is van di. t/m zo. van 11.00 – 17.00 uur geopend. Elke donderdag en zondag is er om 14.00 uur een gratis instaprondleiding over Deventer, Stad van de IJssel voor bezoekers. Kijk voor meer informatie op www.museumdewaag.nl.

Vorig artikelDoor de ogen van Sonja: Als ze me missen, dan ben ik vissen
Volgend artikelGemeente Deventer in gesprek over veiligheid