Zodra ik me alweer verbaas over de snelheid waarmee de pepernoten in de winkel liggen, val ik alweer in een andere verbazing. Namelijk de politiek die zich druk maakt over dan wel jongetjes- of meisjesspeelgoed. Het moet genderneutraal zijn. Worden poppenkleertjes dan geel of schietpistooltjes roze of wat moet ik me daarbij voorstellen?

Ik riep vroeger op mijn vijfde dat ik liever een jongetje wilde zijn. Want ik had niks met poppen en rolschaatste liever de hele dag. Met jongens kon ik beter opschieten dan met meisjes. Want ik was het vierde wiel aan de driewieler met dat poppengedoe. Omdat ik kort haar had en nog geen oorbelletjes droeg voor mijn tiende, werd ik vaak voor jongetje aangezien en dat vond ik dan opeens toch niet leuk. Ik had geen last van genderverwarring, maar was gewoon geen girly meisje.

Als ik nu toch een jongetje had willen worden, dan had het qua speelbeleving niets uitgemaakt. Meisjes spelen ook games en oorlogje en klimmen ook in bomen. Waarom mag een jongen dan niet gewoon een pop pakken en die gaan verkleden of opmaken? Laat iedereen zelf lekker bepalen waarmee te spelen en wat aan te trekken. Maar goed, ik realiseer me dat dit door mijn ogen wordt bekeken en niet door de ogen van de minister.

Genderneutrale plastic soep?

Om een voorbeeld erbij te nemen. Mijn oudste dochter kreeg van haar oma een babypop met tig accessoires. Allemaal roze trouwens. Zij is ook meer een knutselkind maar ja, iets met een gegeven paard. Ik moet behoorlijk moeite doen ieder ieniemienie onderdeeltje uit de verpakking te krijgen, een half uur is het prutsen en de onderdeeltjes bestaan uit plastic. Als die minister zich dan toch zo druk maakt, kan die pop in roze en blauw dan ook gewoon in een katoenen zak met onderdeeltjes? Dan lossen we het plastic probleem gaandeweg op. Waren de ministers ook op het Malieveld? Ik mag hopen van wel, maar vrees van niet. Het is de generatie na ons die zich nu druk en boos maakt. En dat zijn allerlei soorten mensen. Nu ga ik niet de moraaltrut uithangen, maar het begint wel bij jezelf. Ruim je eigen rotzooi op en bemoei je met je eigen zaken. Dat geldt dus ook voor deze minister. Door mijn ogen dus en ik ben heel neutraal.

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: Algemeen eigenbelang
Volgend artikelReis mee met Koen Kampioen op 12 oktober in de bibliotheek