woensdag, 19 juni 2024
FOTO: MBS

Brandweerpost in Deventer krijgt openbare AED

DEVENTER – Iedere week krijgen zo’n 300 mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand. De kans op overleven is het grootst als er binnen zes minuten wordt gestart met reanimatie.

Om (lokale) veiligheid te vergroten en zelfredzaamheid van inwoners, instellingen, bedrijven en hun directe omgeving te stimuleren plaatst Veiligheidsregio IJsselland AED’s bij vijftien brandweerkazernes. Begin oktober is een openbare AED geplaatst in Deventer.

De cruciale tijd bij een hartstilstand is de eerste 6 minuten. Hoe sneller iemand gereanimeerd wordt, hoe groter de kans op leven én leven met minimale schade. Bewoners rondom de brandweerkazernes zijn daarom uitgenodigd voor een inloopavond waar zij  kennis kunnen maken met reanimatie en AED. Zo kunnen bewoners bijvoorbeeld ervaren hoe het is om te reanimeren op een speciale reanimatiepop, krijgen ze informatie over burgerhulpverlening en HartslagNu én kunnen ze zich aanmelden voor een vervolgcursus.  

Oproepsysteem HartslagNu 

De vijftien AED’s worden allemaal aangesloten bij het burgerhulpverleningsnetwerk HartslagNu. Bij een melding van een mogelijke hartstilstand, worden de burgerhulpverleners die zich dichtbij het slachtoffer bevinden, binnen een straal van 750 meter, automatisch gealarmeerd. Vrijwilligers wordt gevraagd rechtstreeks naar het slachtoffer te gaan of eerst een openbare, aangemelde AED op te halen. 

Onderzoek Ambulance IJsselland 

Ambulance IJsselland heeft onderzocht op welke brandweerposten in de regio een AED aan de buitenkant van de kazerne van toegevoegde waarde is. Bij het onderzoek is onder andere gekeken naar AED’s in de omgeving en de beschikbaarheid van deze AED’s (zoals beperkt, of 24/7 beschikbaar). De veiligheidsregio volgt het advies van de ambulancedienst en plaatst bij de volgende vijftien brandweerposten een AED: Bergentheim, Deventer, De Krim, Giethoorn, Gramsbergen, Hardenberg, Kampen, Luttenberg, Raalte, Slagharen, Welsum, Wesepe, Vollenhove, Zwolle Noord en Zwolle Zuid.  

Vorig artikelColumn Erik Langs de Lijn: Vele handen
Volgend artikelWedstrijd Go Ahead tegen Jong AZ live op Deventer radio 107.3 fm
error: Content is beschermd!!!