COLMSCHATE – Donderdag 3 oktober was de officiële start van een nieuwe dienst de buurtconciërge. Met de buurtconciërge komt men tegemoet aan de vraag van ouderen die meer behoefte hebben aan contact, gemak en veiligheid. Erna Lammers gaat als buurtconciërge invulling geven aan deze nieuwe dienst onder de vlag van het onafhankelijk platform van overheid en bedrijfsleven  ‘Buur&Zo’ .  Zij wordt het vaste dagelijkse vertrouwde gezicht aan de deur van naar schatting 200 ouderen in de wijk Colmschate Noord en Colmschate Zuid.

Deze nieuwe dienst is tevens onderwerp voor onderzoek van de HAN Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). De HAN, is met 35.000 studenten een van de grotere hogescholen van Nederland. Zij gaan verder onderzoeken hoe het beste zorg aan huis kan worden geboden aan de hand van dit praktische initiatief. Hoe kun je de zorg aan ouderen en anderen die hulp thuis krijgen beter organiseren? Met meer oog voor wat achter de voordeur speelt? Met minder onnodige ritjes voor medicijnen en andere zorgspullen in de wijk.

De buurtconciërge beschikt over één elektrische auto en kan faciliteren in het vervoer. Dat is handig omdat de buurtconciërge goed op de hoogte is wat er allemaal te doen is in de wijk voor ouderen. Ze heeft ook korte lijntjes met het sociale wijkteam van de gemeente, Carinova wijkverpleging en huishoudelijke hulp. Daarnaast kan zij voor Gotink warme maaltijden rondbrengen en namens de Flora apotheek medicijnen bezorgen. Maar de buurtconciërge kan ook helpen met kleine dingen zoals bijvoorbeeld het indraaien van een nieuwe lamp of iets pakken van een plek die voor ouderen lastig te bereiken is. Uiteraard is er altijd tijd voor een praatje want zoals Erna het zegt: “samen maken we het leven gezelliger”. Voor de ouderen zijn hieraan geen kosten verbonden. Alle deelnemers vertrouwen  erop dat ze met dit nieuwe initiatief ouderen meer regie en contactmogelijkheden kunnen bieden. Ouderen moeten kunnen rekenen op persoonsgerichte hulp en preventie. Voor meer informatie zie www.buurenzo.nl

Vorig artikelZondag 13 oktober Herfstmarkt op de Oorsprong
Volgend artikelWeerbericht vrijdag 04 oktober