DEVENTER – Pas op voor toenemende wangiri-fraude! Wangiri is een vorm van telefonische oplichting waarbij geprobeerd wordt om mensen terug te laten bellen naar dure betaalnummers. ‘Wangiri’ is Japans voor één keer overgaan en stoppen.

Hoe werkt wangiri-fraude?

Als je het slachtoffer bent van een poging tot wangiri-fraude word je vanaf een onbekend, buitenlands nummer gebeld. Na een enkele keer overgaan wordt er aan de andere kant weer opgehangen. De fraudeurs hopen dat je het nummer terugbelt en proberen je vervolgens zo lang mogelijk aan de lijn te houden. Dit doen ze door je bijvoorbeeld een bandje van een beltoon, een ingesprekstoon of helemaal niets te laten horen. Zonder dat je het weet, bel je dan naar een duur betaalnummer en loopt je telefoonrekening snel op.

Hoe voorkom je wangiri-fraude?

Ben je gebeld door een onbekend buitenlands nummer? Bel dan niet terug! Als je twijfelt over de betrouwbaarheid van een telefoonnummer waardoor je gebeld bent, kun je er informatie over zoeken via Google. Vaak zijn er over frauduleuze nummers al klachten bekend. Via de instellingen van je telefoon kun je telefoonnummers blokkeren om te voorkomen dat je er (opnieuw) door gebeld wordt.

(Bron: simpel.nl)

Let op: betaal je het abonnement van je kind? Waarschuw hem of haar ook voor wangiri-fraude.

Vorig artikelEvenementen IJsselcup en IJstijd bij De Scheg op 19 en 20 oktober
Volgend artikel‘Open Huis Armoedebestrijding’ bij Voedselbank Deventer