DEVENTER – Een film maken die over de hele wereld bekeken wordt: dat is de droom van elke filmmaker. Voor deelnemers van het Open Filmteam kwam deze droom uit. De korte science fiction film die zij maakten werd vorig weekend voor de miljoenste keer bekeken. Een geweldig moment voor alle acteurs en crewleden, zeker omdat niet alleen professionals maar ook amateurs meehielpen met het maken van de film.

Een uniek verhaal

De film speelt zich af in het jaar 2618, wanneer de mensheid uitgestorven is. De aarde ligt er verlaten bij. Vier aliens reizen naar aarde om het ‘museum van de mensheid’ te bezoeken en ontdekken daar het verhaal van de laatste menselijke helden, die op zoek gingen naar hulp.

Het emotionele verhaal blijkt online erg populair. “Je ziet dat mensen de film niet alleen graag kijken maar ook vaak delen”, vertelt regisseur Daan van ’t Einde uit Apeldoorn. “De film wordt daardoor dagelijks duizenden keren bekeken. Geweldig om te zien. Zeker als je bedenkt dat we de film maakten om ervan te leren! ”

Trotse makers

Veel deelnemers zijn laaiend enthousiast over de unieke samenwerking in het Open Filmteam. Max Middelburg uit Deventer is één van die deelnemers. Hij werkte aan de sets en props voor de film: “Écht heel leuk! Elke keer stap je in een onbekend en spannend maak-proces, en al doende wordt het eindresultaat steeds zichtbaarder en tastbaarder: dat is zó tof!”

“Ik heb al aan meerdere uiteenlopende projecten van het Open filmteam mogen deelnemen”, vertelt Remco Schutz van SchutzDrone uit Deventer. “Geweldig om als camera/licht assistent samen met amateurs en professionals van cast en crew aan het project “Welcome to Earth” te hebben mogen meewerken”. Uiteindelijk met een resultaat waar we stilletjes op hadden gehoopt maar nooit van hadden durven dromen. Een project waar iedereen zowel tijdens de voorbereiding als met de draaidagen met volle inzet tot in de vroege uurtjes heeft doorgewerkt. Dit was dan ook te danken aan de geweldige sfeer van de cast en crew op alle dagen. Een resultaat waar we allemaal trots op kunnen zijn”.

Ook make-up-artist Noa van Geer uit Woerden vertelt enthousiast over haar bijdrage: “De ambitie, de professionaliteit en het samenwerkingsverband, we waren een echt team!”

Een bijzonder filmteam

Aan Welcome to Earth werkten meer dan honderd filmmakers mee. Voor het project konden deelnemers zich via de website van het Open Filmteam aanmelden. Iedereen kreeg daardoor de kans de kneepjes van het filmvak te leren. Professionals en amateurs werkten samen aan allerlei filmspecialiteiten zoals het maken van sets, props, buitenaardse make-up en grime.

Ook offline succes 

Welcome to Earth doet het ook offline goed. De film werd al ruim 20 keer geselecteerd voor filmfestivals over de hele wereld. Daar sleepte Welcome to Earth nominaties en prijzen in de wacht voor uiteenlopende categorieën zoals beste korte film en beste science fiction film.

Online te zien

Het project werd mogelijk gemaakt doorsteun van het fonds voor Cultuurparticipatie, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en sponsoring van het Apeldoornse Gigant.

De film is te bekijken via: http://openfilmteam.nl/welcome-to-earth/ voor komende projecten kunnen professionals en amateurs zich aanmelden via: www.openfilmteam.nl.

Vorig artikelRestaurant ‘Eten bij Pa en Ma’ krijgt nieuwe eigenaar
Volgend artikelSinterklaas bingo in Kulturhus De Spil op 3 december