Daar stond ie dan, 21 lentes jong, Sam Beukema. Direct na afloop van de winstpartij in Velsen Zuid stond de centrale verdediger van Go Ahead Eagles mij te woord. Het was zijn verjaardag en ik feliciteerde hem, er ontstond weer een heerlijk openhartig gesprek met een gedreven voetballer die van heel ver moest komen. Ik heb wel een speciale band met Sam, ken zijn familie en heb diep respect voor deze karaktervolle jongeman. Sam is bijna even oud als mijn eigen zoon en afkomstig van dezelfde club. Ik ben dertien jaar actief geweest als vrijwilliger bij vv Diepenveen, ook als trainer. Daar ken ik de familie Beukema van. Sam viel al snel op door zijn inzicht, voetbalbrein, gedrevenheid, fanatisme, noem maar op. Ik kan mij nog een wedstrijd herinneren voor de competitie, half veld, zo jong nog, maar slim dat Sam al was! Ik mocht toen fluiten en Sam was in topvorm, dartelde voor mij langs en zag dingen die ik niet zag. Ik heb er ademloos van genoten. Sam was net wat ouder dan onze zoon, dus speelden ze om en om een seizoen samen, en dat was een feest! Niet alleen dat het team dan onverslaanbaar werd, ook dat de razend enthousiaste vader van hem allerlei leuke dingen organiseerde voor de boys. Van toernooien in Duitsland tot in de Kuip aan de hand van Feyenoord spelers het veld op. Sam verliet natuurlijk Diepenveen en ik ben hem op afstand blijven volgen. Later kon ik hem ook weer persoonlijk spreken toen hij weer in Deventer lande. Zijn carrière zat er op deze zomer, Sam kreeg geen contract meer. Maar Sam gaf maar zo niet op, bleef aan als amateur en knokte zich die onmogelijk geachte weg terug. Dat knokken leverde hem een basisplek op in de voorbereiding waarin hij liet zien echt potentie voor de centrale rol achterin te hebben. Dankzij wat mazzel kon hij blijven staan, maar hij boekte ook vertrouwen. Dat vertrouwen bleek wel toen Gino Bosz zijn basisplek kwijt raakte en Sam weer mocht komen opdraven. Hij maakte het dubbel en dwars waar en dwong zelfs een profcontract af! Bijna iedere spits maakt hij het leven zuur, wint zoveel duels zonder echt overtredingen te maken! Sam is het levende bewijs dat jongensdromen uit kunnen komen…

Vorig artikelVluchtende bestuurder crasht tegen boom
Volgend artikelRestaurant ‘Eten bij Pa en Ma’ krijgt nieuwe eigenaar