Als je weet dat je binnenkort zult overlijden kan dat een reden zijn om een voorgesprek te hebben met een uitvaartleider. Vaak is dat een grote stap, want daarmee geef je toe dat herstel niet meer mogelijk is; of zeer onwaarschijnlijk. Ik begin het gesprek meestal door dat te benoemen. Dat ze mij natuurlijk het allerliefste NIET op de koffie hebben. Toch merk ik ook dat voorbesprekingen rust geven en vaak zelfs blijdschap.

In een voorbespreking zetten we grote lijnen uit. Dan blijft er ook ruimte voor de nabestaanden om invulling te geven aan hoe zij afscheid willen nemen. We hebben het dus over begraven of cremeren. Wat voor soort sfeer de uitvaart moet krijgen. Welke locatie goed zou passen. Of er al gedachten zijn over een kist of bijvoorbeeld een lijkwade. En is er favoriete muziek?

Vaak zijn er al ideeën en wil je die aan mij toetsen. Dat is een mooi begin. Met mijn ervaring kan ik helpen dat concreet te maken en verder uit te werken. Samen komen we dan tot een mooi beeld, zonder alle details al in te vullen. Dat geeft rust en ruimte voor alle betrokkenen. En een groot gevoel van ontspanning.

Een belangrijke en heel praktische tip waar ik het gesprek vaak mee afsluit is: zorg dat je je adresboek op orde hebt. Dat geeft de nabestaanden rust in de eerste hectische dagen na een overlijden.

Een voorbespreking is bij alle uitvaartondernemingen gratis en vrijblijvend. Bovendien is het een mooie manier om kennis te maken met de uitvaartbegeleider.

Rob Oostenrijk is uitvaartbegeleider in Deventer. Elke laatste vrijdag van de maand schrijft hij op deze plek over zijn werk. Soms met nuttige informatie, soms met een verhaal uit de praktijk

Vorig artikelStation Deventer losgekoppeld van het riool
Volgend artikelDrugsdealer aangehouden in de van Hetenstraat