DEVENTER – Go Ahead Eagles is in rouw na het overlijden van Willy Wientjes (78). Willy Wientjes bekleedde deze eeuw meerdere functies binnen de club, waaronder aandeelhouder, bestuurslid van de Holding en medewerker op de afdeling veiligheid.

Voor Wientjes’ eerste professionele voetstappen aan de Vetkampstraat 1 moeten we terug naar 1965. Opgeleid als onderwijzer, maakte hij in die tijd de overstap naar het installatiebedrijf van zijn schoonvader: Van Lente Elektrotechniek B.V.. Een van zijn eerste klussen: het installeren van de lichtinstallatie in de masten van het Go Ahead-stadion. Een spoedklus, aangezien Go Ahead op het punt stond de allereerste avondwedstrijd in de clubgeschiedenis te spelen. En wel in de Europa Cup II tegen het grote Celtic.

De installatie liep een kleine vertraging op door de aandoenlijke onervarenheid van Willy Wientjes als installateur, zo zou hij later geanimeerd kunnen vertellen: “Ik werkte natuurlijk op grote hoogte, maar had geen idee dat ik mijn gereedschap beter vast kon maken aan een touwtje. Totdat een tang van het platform viel en ik alle trappen af en weer op moest om dat ding te halen…”

Willy Wientjes zou zich in het installatiebedrijf al snel opwerken tot directeur. Maar, zoals personeelsleden regelmatig uit zijn mond optekenden: “Ik ben directeur van dit bedrijf omdat dat toevallig op mijn visitekaartje staat. Maar als ik mijn werk niet goed doe hebben jullie geen eten en dat is andersom ook zo”. In 2000 droeg Wientjes het bedrijf over aan zijn opvolger.

Niet veel later kwam Go Ahead Eagles in grote financiële problemen. Toenmalig voorzitter Hans de Vroome initieerde een ingrijpend reddingsplan, waarvan een aandelenuitgifte een onderdeel was. “Willy was een van de mensen die gelijk instapte”, memoreert De Vroome. “Bovendien nam hij later zitting in het bestuur van de Holding, het overkoepelende orgaan van de club. Tot op het laatst heeft hij deze functie vol overgave en passie bekleed.”

Maar daar bleef het niet bij. Gedurende meerdere jaren zette Wientjes zich als vrijwilliger in voor de afdeling veiligheid. Iets waar hij vol voor ging; als pensionado gunde hij zichzelf slechts twee vrije middagen. “Voetbal is een passiesport bij uitstek, in zo’n omgeving voel ik me thuis”, zou hij daarover zeggen in een interview met Ria Harmelink. “Als je jaren goed aan de maatschappij hebt verdiend, is het prettig om voor dezelfde maatschappij wat terug te kunnen doen. Op vrijwillige basis regel ik alles wat te maken heeft met licenties en regelgeving. Dat betreft milieu, arbo, fysieke veiligheid van het stadion en in het kader daarvan de contacten met de KNVB en de gemeente.”

Tot drie jaar geleden, op 75-jarige leeftijd, was Wientjes zodoende vaste gast op de burelen van kantoorgebouw Larenstein. Na zijn afscheid als vrijwilliger ging het helaas snel bergafwaarts met de gezondheid van Willy Wientjes. Een oneerlijk gevecht dat hij met de steun van zijn naasten lang volhield, maar gisteren moest staken.

‘VERDEDIGDE CLUBBELANG MET HART EN ZIEL’

“Willy was een gepassioneerd, rechtlijnig persoon, die het clubbelang met hart en ziel verdedigde”, zegt Hans de Vroome. “Dat leverde soms pittige discussies op, maar die hadden altijd maar één doel: het dienen van het clubbelang. Na Joop de Jonge is Willy Wientjes de tweede oud-aandeelhouder die in korte tijd overlijdt. Dat doet mij veel verdriet. Troost biedt het feit dat zij dan wel niet meer onder ons zijn, maar dat dankzij hun verdiensten Go Ahead Eagles dat nog wel is. Op die manier leven zij voort.”

Go Ahead Eagles wenst de familie en andere dierbaren van Willy Wientjes veel sterkte toe bij het verwerken van dit verlies. Op verzoek van de familie wordt er niet vanavond, maar op 6 december stilgestaan bij het overlijden van Willy, aangezien zij er dan bij kunnen zijn. (Bron: GA-Eagles.nl)

Vorig artikelWeerbericht vrijdag 22 november
Volgend artikelPietenfestival op winkelcentrum Colmschate op 01 december