Door Marcel Schoemaker
Als burgemeester ontmoet je dagelijks heel veel mensen. Maar voor Deventer burgemeester Ron König blijft de ontvangst van Sinterklaas toch het echte hoogtepunt van het jaar. Hij verheugt zich er opnieuw op. Vorig jaar nog als waarnemend burgemeester, maar nu als officieel benoemde burgemeester van Deventer. Hij heeft gemerkt dat veel inwoners van Deventer met hem uitkijken naar de komst van Sinterklaas en zijn Pieten. Vooral de kinderen natuurlijk.

Wanneer u terugkijkt naar uw eerste Sinterklaas-intocht van vorig jaar wat is u daarvan dan het meest bijgebleven?

Ik vond het één groot feest. Voor mij was het een grote eer om als burgemeester Sinterklaas welkom te mogen heten in het mooie Deventer. Het is een prachtig gezicht als de boten over de IJssel aan komen varen met Sint en zijn gevolg. En het enthousiasme van alle kinderen en hun ouders op de kant is natuurlijk het allermooist.

Vorig jaar was het lage water van de IJssel een groot probleem. Nu gelukkig niet, of zijn er andere organisatorische problemen?

Met de politie heb ik regelmatig overleg over de intocht. De commissaris zei me wel te hopen dat er niet te veel fietsen in de weg zouden staan. Anders kan de Sint er niet door met al zijn Pieten. En ik hoop persoonlijk ook dat het paard van Sinterklaas iets rustiger is dan vorig jaar. Dat was toen net zo zenuwachtig als ik.

Deventer is al meer dan 1250 jaar oud. Sinterklaas is ook heel oud. Schept dat nog een speciale band?

Zeker, we kennen volgens mij al 75 jaar een intocht van Sinterklaas in Deventer. We hechten ook aan de traditie dat we zo dicht mogelijk tegen 5 december aanzitten met de intocht. Veel eerder mag ook niet. Daar hebben we zelfs een speciale APV, een Algemene Pieten Verordening, voor in Deventer.

Dus Kerst gaat het hier niet winnen van Sinterklaas?

Je ziet op sommige plekken inderdaad een trend die meer naar het vieren van kerstmis gaat inclusief kadootjes. We hebben natuurlijk ons prachtige Dickens Festijn in de week voor kerst, maar Sinterklaas blijft toch hét feest in Deventer

Wat zou u Sinterklaas willen vertellen over de kinderen van Deventer?

Dat ze al lang bezig zijn met het feest en toeleven naar de intocht, de gezonde spanning neemt nu echt toe in de stad. Overigens whatsappte ik ter voorbereiding van de intocht nog even met Sinterklaas in zijn werkpaleis in Madrid. Hij hoopt dat de kinderen ook kadootjes vragen die met bewegen en buiten spelen te maken hebben. Dat vindt Sint ook heel belangrijk. Hij zit samen met Gedichten-Piet elke ochtend een half uur op de hometrainer. Doe ik hem niet na.

Deventer burgemeester Ron König kijkt uit naar zaterdagochtend 30 november als het grote kinderfeest van start gaat aan de Verlaagde Wellekade. Met de Pieten, Pakjesboot 12, de herauten en natuurlijk Sinterklaas zelf. Die dan voor even de grote vriendelijke baas is van heel Deventer.

Vorig artikelCollectanten gezocht voor de Ziekte van Huntington
Volgend artikelGrote centrale vuurwerkshow in Deventer tijdens oud en nieuw