vrijdag, 21 juni 2024

Riool nog teveel dumpplaats van huishoudelijk afval

DEVENTER – Schoonmaakdoekjes, maandverband, luiers, etensresten, koffie- en theeprut, pleisters, frituurvet.

Het zijn voorbeelden van producten die nog altijd door het toilet worden gespoeld. Ze veroorzaken verstoppingen in het riool en storingen in rioolgemalen en pompen. WDODelta vraagt aandacht voor het doorspoelgedrag en roept op alleen de drie P’s door het toilet te spoelen: plas, poep en papier.

Naast vaste stoffen richten ook chemische stoffen schade aan. Denk hierbij aan motorolie, ammoniak, chloor, bestrijdingsmiddelen en medicijnen. Al deze middelen komen via de riolering uiteindelijk op een rioolwaterzuivering terecht. Daar kunnen niet al deze stoffen volledig worden afgebroken, waardoor ze gedeeltelijk ongezuiverd worden afgevoerd op rivieren, kanalen en sloten.

Gemiddeld lost het waterschap dagelijks een storing in een rioolgemaal op doordat er zich allerlei zaken die er niet thuishoren ophopen en samenklonteren. De kosten hiervoor bedragen tussen de 250 en 300 euro per keer. Problemen kunnen ontstaan zowel bij bewoners thuis als in rioolgemalen en op rioolwaterzuiveringen.

Vorig artikelN348 tussen afslag Schalkhaar en rotonde Spanjaarsdijk dit weekend afgesloten
Volgend artikelKinderkerstfeest in een nieuw jasje: Kliederkerst
error: Content is beschermd!!!