DEVENTER – “Sorry hoor, ik wilde het al eerder schoonmaken’’, zegt Stefan Preusterink en hij veegt de peuken en zoutjes bij elkaar in ‘zijn’ hok. De verslaggever maakt een geruststellend wegwerpgebaar en kijkt gefascineerd rond. Een gesigneerde foto van Dennis Hulshoff, een poster van Xander Houtkoop, een ‘110 % Anti-#Olle’-sjaal, een cheque van 15000 euro voor het mooiste spandoek en tientallen vlaggen en foto’s; elke centimeter in deze ruimte is gewijd aan Go Ahead Eagles. Preusterink zet twee flessen Heineken op tafel. Geen Grolsch. “Zit te veel hop in, krijg je hoofdpijn van”. Al zal de sjaal met ‘Scheiss Twente’ ook een rol spelen.

We zijn in het hok van Sfeerteam ADHD, een groep van 20 fanatieke Go Ahead Eagles-supporters die met spandoeken, vlaggen en sfeeracties het enthousiasme op de tribune wil verbeteren. Waar dit hok precies is wil de 50-jarige oprichter van de ‘Active DieHards Deventer’ liever niet in de krant. “Ik ben bang voor gedoe.’’

Eigenwijze sfeermakers

Met gedoe wil Preusterink niks te maken hebben. Hij wil zijn cluppie steunen. En dat lukt hem aardig. Wanneer je namelijk een willekeurige voetbalsupporter in Nederland vraagt naar Go Ahead Eagles, dan krijg je meestal twee reacties: ‘Mooi stadion’ en ‘fanatieke aanhang’. Dat tweede imago komt voor een belangrijk deel door Preusterink en zijn mede-ADHD’ers. “We begonnen het sfeerteam 15 jaar geleden, toen de club op het randje van de afgrond verkeerde. Het geld was op, het voetbal was slecht en de sfeer was matig. Wij wilden met een groepje fanatieke jongens aan Nederland, maar ook Deventer laten zien dat hier een prachtige club zit.’’

Ze voorzagen de tribunes in korte tijd van drie grote rood-gele zeildoeken: ‘G.A. Eagles Hard to Kill”,  ‘You’ll Never Fly Alone’ en ‘Eagles B-Side’. “De jaren daarna krabbelde de club op, groeide het sfeerteam en deden we steeds meer acties. We sloegen de eerste paal voor het nieuwe stadion (dat er nooit kwam, red.), zorgden voor trommels, zwaaivlaggen, vuurwerk, speciale shirts, noem maar op. Met het vuurwerk is niet iedereen altijd even blij. We staan op goede voet met de club hoor, maar we doen het graag nét even anders dan ze willen. Dat past bij ons’’, gniffelt Preusterink.

Spandoeken

De spandoeken vormen nog steeds de kern van het sfeerteam. In een ruimte van het ADHD-hok ligt een enorme berg doeken klaar voor gebruik. “Dit is maar een deel, sommige worden meteen verbrand. Je wil niet in herhaling vallen.’’ Het doel van de spandoekmakers is namelijk iedere week vriend en vijand verrassen met een spectaculair doek. Met bijzondere tekeningen, scherpe teksten of en enorme omvang. “Vroeger deden we dat eens in de zoveel tijd, maar die jonge jongens zijn extreem productief. Elke avond zijn ze bezig in een loods. Doeken naaien, lijnen overtrekken van een beamer en schilderen.’’

Net op dat moment komt één van die jonge jongens, Gijs (21), binnenlopen. Hij heeft tape nodig.  “We werken nu aan een doek voor Roda JC-thuis’’, zegt hij. Wat spandoeken maken zo mooi maakt? “Elke keer iets unieks maken, waar mensen over praten. Niets is onmogelijk.’’ Preusterink onderbreekt: “Ze werken er echt hard voor en kunnen dagen balen als er iets fout gaat.’’ Gijs knikt instemmend. “Het ging een keer mis met een vlag aan de Wilhelminabrug. We zouden de stad in gaan die avond, maar ik ben meteen naar huis gegaan. Ik was er dagen ziek van.’’

Trots op de stad

Gelukkig gaat het meestal goed en maakt het sfeerteam ADHD, ondanks de kleine omvang, indruk met bijzondere doeken en acties. Met als uitschieters het 100 meter grote jubileumdoek, het prijswinnende ‘clubliefde kent geen divisie-spandoek en het ‘waarom rood?-doek’ dat het sfeerteam tijdens de wedstrijd maakte als reactie op een rode kaart voor aanvaller Elvis Manu.

Het zijn ludieke manieren om de concurrenten de loef af te steken, maar vooral om de schijnwerper op Go Ahead Eagles en Deventer te zetten.  Preusterink: “Als echte Deventenaren zijn we trots op onze stad en op de club van onze stad. Voor mij is Eagles de enige club. Geen Feyenoord, geen buitenlandse club, zelfs geen Nederlands elftal, alleen Eagles. We willen dat met onze acties die trots laten zien.’’
Door Luuk Talens

Vorig artikelPietenfestival op winkelcentrum Colmschate op 01 december
Volgend artikel33e kerstmarkt in de Lebuinuskerk op 12 december