DEVENTER – Sporten en bewegen is voor iedereen fijn om te doen. Voor je gezondheid, maar ook voor je welbevinden. Voor sommige mensen is de stap naar sporten groot en dat betekent dat ze ook niet altijd voldoende bewegen. De ‘Beweegcarrousel’ van Iedereen Actief wil daar verandering in brengen!

 Op zaterdag 7 december is het dan ook een gezellige boel bij Tafeltennisvereniging Swift. Deze vereniging, de Deventer Sportploeg en Iedereen Actief Deventer hebben een groot aantal vrijwilligers en ambassadeurs op de been gebracht. De Beweegcarrousel biedt zeven laagdrempelige beweegactiviteiten aan die je staand of zittend (eventueel in een rolstoel) kunt doen. Jong en oud, met en zonder beperkging: er is voor elk wat wils!

Regiocoach Kees van Hoof: ‘We zijn op zoek naar de mensen die de stap naar sporten (nog) niet durven of kunnen maken. Bewegen is immers goed voor iedereen en bovendien is het een fijne manier om mensen te ontmoeten. Veel accommodaties in Salland staan overdag leeg, wat zou het mooi zijn als we beweegactiviteiten als deze dan kunnen aanbieden voor kinderen en volwassenen.

Met de zeven activiteiten (Indoorcurling, Darten, Racerunner en de balspelen: Bocce, Boccia, Schuiftafeltennis en Bowls) bieden we een leuke mix waar iedereen aan mee kan doen.

Bijzondere activiteiten

Een bijzondere activiteit is de Racerunner. Met een speciale driewieler kunnen mensen die wel kunnen staan, maar niet kunnen lopen zich voortbewegen op een manier die lijkt op lopen. Beweegcoach Rick Tuinman legt uit: ‘Het is de snelst groeiende activiteit op de atletiekbanen. Het is heel bijzonder wat het met kinderen en volwassenen doet die eigenlijk niet kunnen lopen en met deze driewieler dat ineens kunnen benaderen. Via de Stichting Het Gehandicapte Kind kunnen verenigingen de fietsen lenen en uitproberen. Voor particulieren is er een mogelijkheid om dat via Rollick te doen. Het is echt een topactiviteit!’

Dynamic Tennis (Olst) is al langer een onderdeel van het aangepast sporten in Salland. Een speciale vorm van tennis, zeer geschikt voor mensen die het gewone tennis niet (meer) kunnen beoefenen. De sport kan inmiddels ook buiten beoefend worden, door een speciale baan (met aangepaste belijning en net) over een gewone tennisbaan te leggen. ‘Maar we bieden ook Indoor curling en Bowls aan’, legt Herman Derickx (van DTO) uit. ‘Want zelfs Dynamic Tennis is soms te lastig. En met deze twee sporten bieden we onze leden toch nog een fijne activiteit aan. Zo blijven ze onderdeel van de vereniging.’

Ook het schuiftafeltennis (met een afgeschermde tafel, speciale ballen en een speciaal batje) en Bocce en Boccia (varianten op Jeu de Boules) zijn activiteiten die voor heel veel mensen geschikt zijn. En dan is er natuurlijk nog het darten! Zo’n dertig mensen met een beperking vinden elke week hun weg naar de Kuip in Colmschate voor hun dartavond.

 Bezoek

Wethouder Rob de Geest, die sport in zijn portefeuille heeft, komt een kijkje nemen en laat zich het concept uitleggen. ‘Dit is wel indrukwekkend’, is zijn conclusie. ‘niet bepaald alledaags. Een mooie manier om laagdrempelig een aantal beweegactiviteiten te kunnen proberen. Goed om te zien dat het gaat om bewegen voor mensen met en zonder beperking!’

Probleem

Het is een gezellige dag bij Swift, maar regiocoach Kees signaleert wel een probleem. Er zijn namelijk maar weinig bezoekers. ‘We hebben heel veel organisaties op de hoogte gesteld; de Sociale Teams, scholen, woonvormen en zorgorganisaties. We weten dat er een groep is die heel erg veel plezier kan beleven aan deze activiteiten, maar ze zijn er niet vandaag. Ik weet bijna zeker dat het geen gebrek aan animo is, maar dat het zit in het ontbreken van (veilig) vervoer en tijd bij de (zorg)begeleiders. We zouden dat in Salland toch eens goed in kaart moeten brengen, want we zijn er als maatschappij ook bij gebaat als meer mensen in beweging komen!’

Vorig artikelSigarenzaak Boxbergerweg opnieuw doelwit van inbraak
Volgend artikelEen betoverend en ontroerend kerstconcert