DEVENTER – Stichting Bulungi biedt ondersteuning aan kinderen met een (verstandelijke, fysieke of meervoudige) beperking in Oeganda. Op dit moment biedt Bulungi aan zes kinderen en een jongvolwassen vrouw een thuis in de hoofdstad Kampala. Om voldoende geld te hebben om ook de komende jaren voor de kinderen te kunnen zorgen is Bulungi op zoek naar ambassadeurs!

Oeganda: de parel van Afrika. Een land van prachtige wildparken, uitgestrekte regenwouden, watervallen, heuvels, bergen, meren, een enorme verscheidenheid aan vogels en… een wandelsafari naar de neushoorns! Maar ook een land met nog heel veel armoede, grote gezinnen, weinig structureel werk en een niet al te democratisch gekozen regering.

In een land dat nog zo in ontwikkeling is, hebben kinderen met een beperking eigenlijk geen schijn van kans om zich te kunnen ontwikkelen. Ouders hebben moeite het hoofd boven water te houden. Kinderen met een beperking zijn eng, een straf van god of behekst. De ouders hebben vaak nog (veel) meer kinderen. Geen wonder dat kinderen met een beperking letterlijk ‘ondergeschoven’ kinderen zijn. Er is weinig kennis en kunde om ouders te ondersteunen en ze hebben heel veel zorg nodig die ouders simpelweg niet kunnen bieden.

Bulungi biedt een klein aantal kinderen met een meervoudige beperking een warm, veilig en liefdevol thuis en waar mogelijk wordt gewerkt aan hun ontwikkeling.

Ambassadeursprogramma

Om één kind een jaar lang een thuis te kunnen bieden is zo’n € 1800 nodig. Voor huur, energiekosten, de juiste voeding, medische kosten, kleding en personeelskosten voor het team dat voor de kinderen zorgt.

‘We zijn een kleine stichting’, legt voorzitter Monica Sluiseman uit. ‘Dat betekent dat je vaak in je eigen netwerk fondsen werft en dat het best moeilijk is om daarbuiten mensen te bereiken. Daarom zijn we gestart met het ambassadeursprogramma. We zoeken mensen of organisaties die een maand lang ambassadeur van Bulungi willen zijn.’

In die maand gaat een ambassadeur  – in zijn of haar eigen netwerk – op zoek naar fondsen voor Bulungi, op een manier die bij hem of haar past. Een sponsorloop organiseren, een sponsordiner verzorgen, geld  voor Bulungi vragen op een verjaardag in plaats van cadeaus, of simpelweg een berichtje sturen naar alle familieleden, collega’s en vrienden en vragen of ze mee willen doen. Natuurlijk denkt Bulungi mee over de aanpak en hoe de ambassadeur optimaal gebruik kan maken van het eigen netwerk. Bedrijven en verenigingen worden ook van harte uitgenodigd om zich te melden als ambassadeur; Bulungi zet uw organisatie graag een maand in het zonnetje!

Eerste ambassadeur: Merette

Merette Sluiseman is de inspiratiebron voor Bulungi. Ze heeft het Syndroom van Down. Merette is opgegroeid als middelste zus tussen Renate en Roosmarijn. Ze functioneert cognitief op de leeftijd van een vijfjarige, maar heeft inmiddels wel ruim 30 jaar levenservaring. Een soms buitengewoon wonderlijke combinatie. Merette is verschillende keren op bezoek geweest bij Bulungi en het huis waar de kinderen wonen is naar haar vernoemd. Ze realiseert zich – op haar eigen manier – heel goed dat de kinderen in Oeganda hulp nodig hebben.

‘Natuurlijk kan er maar één iemand de eerste ambassadeur zijn van Bulungi en dat is Merette!’, aldus Monica. ‘Merette heeft hoog ingezet: zij wil € 1800 inzamelen voor Fahad, haar grote vriend in Oeganda. Fahad heeft ernstige, meervoudige beperkingen, maar geniet op zijn manier van het leven. Dankzij Bulungi heeft hij sinds 2011 een fijn thuis. Wat zou het fijn zijn als het Merette in deze decembermaand lukt om het gevraagde bedrag bij elkaar te krijgen!’

Wilt u Merette helpen? Of ambassadeur worden? Kijk dan op www.bulungi.nl

Vorig artikelSpringen en gamen in de Scheg in de Kerstvakantie
Volgend artikelAchttal politieauto´s rijdt groep baldadige mannen klem