Een typisch Brits fenomeen, kleine Fish and Chips tentjes. Friet verpakt in krantenpapier, een flink stuk visfilet, vinegar en echte ketchup want dat hoort bij elkaar. Wat vettige patat en dito mayonaise. Gewoon een snelle snack. Kun je dit hip en echt lekker maken?

Jazeker! Als je het maar verfijnt en puur aanbiedt. Ik mag het komen proeven in het restaurant van Beryl en Jörgen Kostverloren, beiden ervaren in de horeca-wereld.  Ze zijn nu een maand open en nu iedere dag meer dan volgeboekt. Op tijd reserveren is dus wel verstandig.

Een prachtig pand aan de Grote Kerkhof 32 in hartje Deventer. Tegenover de kerk. “Een mooiere locatie kun je zowat niet vinden”, vertelt eigenaar Beryl trots.

Hoe kóm je erop?
Tijdens een doorreis door Zuid-Afrika kwamen Beryl en Jörgen  onderweg veel van dit soort eettentjes tegen. Even drie maanden niets, want thuis genoeg aan het hoofd met beiden een verantwoordelijke baan en het gezinsleven. Rondtrekken, lekker ontspannen en genieten van de natuur.  Alles gaat voorspoedig, het kon eigenlijk best lekker doorgaan zo.
Maar er ontstaat in deze relaxte staat een idee.. waarom de Fish and Chips niet naar Nederland halen?
Zelf ondernemen, iets creëren. Eenmaal thuisgekomen met herinneringen en een idee liet het Beryl en Jörgen niet los. Er wordt uitgedacht en uitgewerkt.

En zo geschiedde.. huis verkocht en dit pand gekocht. Eerst goed verbouwd, met de bovenverdieping als woonruimte. De baan van Beryl werd opgezegd om dit avontuur aan te gaan. Niet niks, als je je bedenkt wat je allemaal moet doen om een start van een eigen onderneming te maken. Maar dit stel is ondernemend . Jörgen geeft aan dat meebewegen voor hem heel natuurlijk  is en daarom voelt het niet als een risico. Als partners vullen ze elkaar goed aan. De een wat pragmatischer, de ander van het creatieve denken.

De woning werd eerst verbouwd en het avontuur kon beginnen. Mooie ingrediënten, zelfs het beslag wordt per post aangeleverd. Een speciale aardappel, waarvan je stevige friet kunt maken, en  experimenteren met smaken, Fish and Chips wordt culinair in plaats van een snack op de hoek van de straat.

Ik mag proeven wat zij verstaan onder lekkere Fish and Chips. Naast de smaakvolle friet een klein stuk heekfilet met gefrituurde groenten. Het frituurjasje is niet vet maar luchtig. Erbij geserveerd krijg ik doperwtenpuree met limoen en munt en een truffelmayonaise. Hoewel ik op mijn verzoek een kleinere portie krijg, zit ik goed vol.

Het is gezellig binnen. Mijn oog valt op een mooie illustratie op de muur waarin veel grappige details zijn verwerkt. Ik kijk mijn ogen uit. Ik geniet van het eten en een IPA biertje, wat lekker combineert.

Een sfeervolle en trendy eetgelegenheid en een mooi voorbeeld van hoe een droom tot uitvoering wordt gebracht. Inspirerend! (Door Sonja Veneman)

Vorig artikelTraditionele snertloop voor Deventer bij FC RDC
Volgend artikelGA Eagles speelt weer gelijk nu tegen Jong PSV