DEVENTER – Dit jaar bestaat het station van Deventer officieel honderd jaar. Bovendien worden in 2020 de werkzaamheden afgerond van een flinke opknapbeurt van het station. Kortom: een mooi moment om de bereikbaarheid van Deventer per spoor te bekronen met een groots feest.

Onderdeel daarvan zijn onder andere de officiële opening van het station op 25 april a.s. en ritten met historisch materieel. In 1920 is het station van Deventer niet ceremonieel geopend.

In de Grote of Lebuïnuskerk wordt een tentoonstelling georganiseerd met het thema ’Stations van Nederland’. Hier zullen een groot aantal stations op schaal door leden van de NMF tentoongesteld worden. Daarnaast zal er foto-, video- en documentatiemateriaal over de geschiedenis van het station van Deventer tentoongesteld worden.

Op 25 april verschijnt ook het nieuwe boek ‘Station Deventer’ van Arno Dijkhof. De Stichting Industrieel Erfgoed Deventer (SIED) brengt dit boek uit ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van het station. De geschiedenis wordt beschreven en vele onderwerpen komen aan de orde, onder andere waarom het gebouw kleiner is geworden dan de originele bouwtekening, de stationstoren die er niet kwam, hoe zit het met de verdwenen hoge schoorsteen en waar is spoor 2 gebleven? Zomaar enkele wetenswaardigheden uit het boek over het station. De presentatie van het boek valt dit jaar samen met de feestelijke en officiële opening van het station.

Het gehele programma van de viering 100 Jaar Station Deventer vindt plaats in de periode van vrijdag 24 april t/m zondag 10 mei 2020 (Meivakantie).

Vorig artikelActief in Schalkhaar: programma ZijActief januari
Volgend artikelThomas Krol is Europees kampioen op de 1500 meter