DEVENTER – Een schipper die dacht dat zijn schip lekkage had, is verantwoordelijk voor het kilometerslange oliespoor dat op één december op de IJssel bij Deventer dreef. Doordat hij is gaan pompen, kwam de olie in de IJssel terecht. Dat ontdekte Rijkswaterstaat.

Nadat het oliespoor geconstateerd werd, startte Rijkswaterstaat direct een onderzoek. Bij het nemen van een monster van de olie bleek het te gaan om olie afkomstig uit de machinekamer van een schip. Deze olie, bilge-olie genaamd, is een mengsel van verschillende soorten olie, water en schroefasvet. Het is een regulier afvalproduct dat schepen kunnen laten afzuigen in bepaalde havens.

Rijkswaterstaat nam daarnaast monsters van verschillende schepen en ook van een plek aan wal, om te onderzoeken wat de bron van de olie was. Bij één van de schepen werd een match gevonden.

Proces verbaal

De schipper is inmiddels verhoord. Hij gaf aan dat hij dacht een lekkage te hebben en is vervolgens gaan pompen, waardoor de olie in de IJssel belandde. Rijkswaterstaat heeft een proces verbaal opgemaakt en dat overgedragen aan het Functioneel Parket.

Het Openbaar Ministerie stelt de strafmaat vast. Rijkswaterstaat gaat de kosten van het onderzoek verhalen op de schipper. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelOpen Huis Etty Hillesum; van alles te beleven
Volgend artikelWeer Week van Gebed voor de eenheid van de Christenen