DEVENTER – Het is een mooie traditie dat bewoners in Deventer snel, makkelijk én gratis hun vuurwerkresten kunnen inleveren. Zelf bij elkaar vegen, bellen voor een koeriertje of de vuurwerkresten inleveren bij een van de containers die verspreid over Deventer staan. Die traditie blijft in stand, maar na goed overleg is besloten dat niet meer op nieuwjaarsdag te doen, maar de actie een dag te verschuiven. Zo geven we iedereen de gelegenheid om op Nieuwjaarsdag nog even na te genieten van de feestdagen!


‘Op 2 januari kunnen we meer professionele medewerkers in te zetten. Dat betekent dat we ook meteen in de omgeving van de containers aan de slag kunnen. Veel vuurwerkafval uit de wijken kunnen we dan ook heel snel afvoeren, terwijl bewoners nog steeds bij de containers terecht kunnen. Maar dan wel een dagje later!’, legt Bram Damen van de Deventer Schoon Familie uit.

Veiligheid

Veiligheid is een belangrijk onderdeel van deze schoonmaakactie. Als de troep is opgeruimd kunnen kinderen en jongeren geen blindgangers meer afsteken. Met een simpele veegactie als deze redden we in Deventer al gauw een handvol vingers en een paar ogen.

 

Containers

Op vijf locaties in Deventer staan grote containers. Vrijwilligers van de DSF én medewerkers van Cambio/Circulus-Berkel bemensen de containers. Deze methode werkt prima, want bewoners en vrijwilligers weten goed de weg te vinden naar de verschillende containers. Vuurwerkresten inleveren kan op 2 januari van 11.00 tot 14.00 uur. Bram: ‘Op de locaties zijn ook opruimmiddelen te leen, daarmee kunnen buurtbewoners samen aan de slag om hun eigen straat of buurt schoon te maken. En natuurlijk is het heel gezellig, met koffie, thee en iets lekkers. Meteen een mooie gelegenheid om uw buurtbewoners een gelukkig nieuwjaar te wensen!’

Locaties

De containers zijn te vinden op de volgende locaties:

  • Colmschate – Parkeerplaats Ichtuskerk
  • Keizerslanden – Achteringang Cambio Karel de Grotelaan (Meiboomstraat)
  • Rode Dorp – Werklustplein
  • Worp – ’t Hovenhuus
  • Zandweerd Noord – Speeltuin De Tulp

 Koeriertjes

Natuurlijk rijdt Cambio vanaf 2 januari ook ‘gewoon’ koeriertjes. ‘We hopen natuurlijk dat heel veel inwoners zo snel mogelijk hun vuurwerkresten die bij elkaar vegen en in zakken doen’, aldus Bram. ‘Op 2 januari kunnen ze die zakken naar de container brengen, maar ook het vertrouwde koeriertje kan vanaf 2 januari worden aangemeld (bellen naar Cambio 0570 62 22 10). Medewerkers van Cambio komen het dan binnen een paar dagen ophalen.’

Voordeel is dat het afval niet in de eigen afvalcontainer hoeft en bewoners dus niet voor het verwerken en afvoeren hoeven te betalen.

Vegen in de binnenstad en op winkelcentra

Onveranderd blijft het vegen in de binnenstad en op een aantal winkelcentra. ‘Ja, dan zijn de collega’s er op tijd bij!’, lacht Bram. ‘Zij beginnen in de ochtend met het schoonvegen van de pleinen en straten en vervolgens komt ook een aantal winkelcentra aan de beurt.’

Met een veegmachine, (blad)blazers en bezems wordt ook daar het vuurwerkafval zo snel mogelijk opgeruimd en afgevoerd.

Vorig artikelNieuwjaarsreceptie Deventer op 07 januari
Volgend artikelAutobrand in Zwolsewijk: politie gaat uit van brandstichting