DEVENTER – De expositie ‘BLIK. Van conserven tot kunst’ wordt met drie weken verlengd t/m 22 maart. De redenen voor een expositie over blik zijn legio. Deventer is al honderd jaar blikstad en het recyclebare bewaarmetaal wordt alsmaar populairder, zowel binnen de voedsel- en drankenindustrie, alsook in restaurants en de designwereld. Ter ere van het jubileum én om de veelzijdigheid van blik te tonen, is De Waag van onder tot boven gevuld met blik.

Blik: culinair en circulair
‘Als het metaal vandaag de dag zou zijn uitgevonden, dan zou het dé verpakkingssensatie van de 21e eeuw zijn’ aldus Woep Möller, CEO Trivium Packaging (voorheen Thomassen & Drijver) tijdens de Avond van het Blik in Theater Bouwkunde. Blik is namelijk erg duurzaam; maar liefst 95% wordt gerecycled. In het licht van de wereldwijde toenemende plastic soep is het gebruik van blik een goede optie. En dat voedsel uit blik minder vers en lekker is? Dat ontkrachten tien Deventer koks die koken uit- én serveren in blik.

Deventer chef-koks koken uit blik
Steeds meer restaurants koken met voedsel uit blik. In Zuid-Europese landen is het al lange tijd een hype om zelfs ín blik te serveren. In landen als Portugal en Frankrijk zijn ‘can stores’ dan ook de gewoonste zaak. Deventer chefs hebben speciaal voor de expositie een recept op de kaart gezet waarin minstens één ingrediënt uit blik komt. De receptenkaarten zijn te downloaden op www.museumdewaag.nl en de gerechten zijn te bestellen in de restaurants. Deelnemende restaurants: Hotel Huis Vermeer, ’t Arsenaal, Restaurant Bouwkunde, Boas, Engel & Bengel, Hans & Grietje, Sandton IJsselhotel, De Keizerskroon en Chez Antoinette.

Rondleidingen en blikproeverijen
Als onderdeel van de expositie worden op 11 zondagen tussen 15.00 en 15.30 uur blikproeverijen in de kelder van Museum de Waag georganiseerd. Bezoekers aan de expositie kunnen hieraan gratis deelnemen. Elke donderdag en zondag start er om 14.00 uur een rondleiding. Een ervaren gids vertelt over Deventer als blikstad, design, de culinaire mogelijkheden en duurzaamheid van het metaal. Kijk op www.museumdewaag.nl voor de data.

Di. t/m zo. 11.00 – 17.00 uur, Brink 56. www.museumdewaag.nl

Volgende tentoonstelling: Deventer Bezet & Bevrijd, 5 april t/m 20 september 2020.

Vorig artikelGo Ahead Eagles in laatste tien minuten langs FC Eindhoven: 3-1 (video)
Volgend artikelVeteranencafé tijdelijk omgedoopt tot Thuisfrontcafé