Vorige week schreef ik weer eens over de samenkomst van enkele oudere mannen in een Deventers café. Gewoon samen koffiedrinken, soms een biertje of een klare. Ik kreeg veel vragen dit keer, maar heb plechtig beloofd niets vrij te geven over hun identiteit, deze mannen die anoniem willen blijven.

Mogelijk schreef ik te veel negatief geladen zaken de vorige keer, maar de groep volgt Kowet kritisch. Iedereen heeft recht op een mening, enkele mannen hebben jaren gespeeld bij de jeugd of zelfs in de hoofdmacht. Ze delen ervaringen over vroegere tijden, dat ze gehaald werden om toch te trainen, na wedstrijden uitgaan. Liefst nog met trainingspak trouwens, want dat werkte als een magneet voor vrouwen.

Nu nog steeds komen ze tweewekelijks in het stadion, zien het spelletje steeds meer veranderen, de club net zo. Maar de liefde blijft; dat rood en gele, die naam, dat stadion, het blijft maar aan ze trekken. Ze hebben simpelweg het beste voor met de club, willen het liefst dat het weer op eredivisieniveau komt te spelen. Maar zijn ook realistisch, dat een stabiele eredivisionist er wel eens niet meer in kan zitten. Het gat wordt ieder seizoen groter, de onderste knokken wel, maar leggen het uiteindelijk af. Geld is essentieel en de afstand is bijna onoverbrugbaar.

Men spreekt aan de grote tafel over Ajax die de komende tien jaar wel kampioen moet worden, zoveel geld! De komende tien jaar dan ook met de beloften bovenaan, omdat de jeugd nu steeds minder tot spelen komt. Alleen de toptalenten zullen doorbreken, de rest verpietert in Jong Ajax. PSV heeft dit seizoen de slag gemist en moet snel hun kapitaal in het elftal stoppen, AZ talenten kopen vertelt een ander. Maar wil AZ dat wel, willen die jongens nog wel? Aardverschuivingen in het betaald voetbal oppert een man nippend aan een klare. Serieuze overdenkingen die echt niet een negatieve lading hebben, dan heb ik het niet goed omschreven.

Dan doe ik de liefhebbers tekort. Met veel respect en dankbaarheid schuif ik af en toe aan, sluit soms mijn ogen om mij die oude tijden voor te stellen. Als ik ze daarna in de ogen kijk zie ik de clubliefde: “Mooi kluppie heh”, ik krijg een klap op mijn schouder van de man met de klare. Hij gaat naar huis, afgesproken met de buurvrouw…

Vorig artikelRapper Snelle is dit jaar Ambassadeur van de Vrijheid
Volgend artikelBathmen te Paard op 7 maart