DEVENTER – Een havenarbeider verliest zijn pet en houdt zich ternauwernood vast aan een touw. Een schipper kijkt al pijp rokend en lijkt weinig onder de indruk. Een schoorsteen puft, water klotst tegen de muren van de stad. De kleurrijke muurschildering van street artist Joren Joshua in het Sluiskwartier ontgaat niemand die vanaf de Wilhelminabrug Deventer binnenkomt.

“Het vertelt het verhaal van het voormalig havengebied hier’’, vertelt kunstenaar en horeca-uitbater Egbert Scheffer. “De schippers, de arbeiders en de bedrijvigheid. Maar je kan er ook de haat en nijd in zien van een verdeelde familie die ooit in dit pand huisde.’’

Vijftig verhalen
Het verhaal van het Sluiskwartier is het eerste Deventer verhaal dat met een muurschildering werd verteld. In 2019 volgden ‘murals’ op het S/Park-terrein, de spoorbrugtrap en het Havenkwartier. Toch is dit pas het begin. Als het aan Scheffer en projectmanager Mano Scherpbier ligt hebben we straks namelijk vijftig muurschilderingen door heel Deventer.

“Eigenwijze kunstwerken op flats, woningen of blinde muren, die op een creatieve manier iets over een plek vertellen’’, vertelt Scheffer. “Dat doen we door professionele street artists uit heel Nederland te koppelen aan bewoners, woningeigenaren en andere betrokkenen van een beoogde muur. Samen delen ze verhalen en ideeën over de plek, die de kunstenaar verbeeldt in zijn werk. Soms abstract, soms cartoonesk of soms realistisch, maar altijd met het verhaal van de plek centraal.’’

Rauw randje
Scheffer en Scherpbier hopen met Street Art Streets ook een andere kant van Deventer te laten zien. Want prachtig die historische binnenstad en geweldig al die bezoekers door de idyllische Walstraat, maar Deventer is meer dan dat.  “Deventer is een mooie historische stad, maar wel eigenwijs en met een rauw randje’’, zegt Scherpbier. “We zijn geen Brugge, waar mensen zich afvragen of het een stad of een attractie is. Het nieuwe stadhuis en de nieuwe bibliotheek tonen al aan dat modern en historisch goed samen kan gaan. Deze straatkunst past daar heel goed bij.’’

Daarnaast brengen kunstenaars van buiten de stad ook een frisse kijk en vernieuwende inzichten. “Deventer is als Hanzestad groot geworden door de invloeden van buitenaf. Daarom willen we dat ook hierbij mogelijk maken. Door een goede mix van street artists uit de stad en van buiten Deventer krijg je afwisselende, originele verhalen en schilderingen.’’

Droomflats
“Het zou mooi als zijn als bezoekers die voor de binnenstad komen door de muurschilderingen worden verleid om ook andere delen van de stad, of omliggende dorpen, te bezoeken’’, zegt Scheffer. “Denk bijvoorbeeld aan de wijken Borgele of Keizerslanden. De ultieme plek voor een mural is bijvoorbeeld op één van die grote flats in die wijken. Dan heb je het over oppervlakken zo groot als een voetbalveld. Het zou gaaf zijn als dat mogelijk werd in de toekomst.’’

De initiatiefnemers denken dan ook aan een kunstroute langs alle muurschilderingen. “Het liefst ook met bordjes, waarop je het achterliggende verhaal leest. Ik heb dat in andere steden gedaan en ik vond het een bijzondere manier om een stad te leren kennen. Een mooie nieuwe toeristische attractie, toch?”

75 jaar Bevrijding
De kunstroute is voorlopig nog toekomstmuziek. Met vier muurschilderingen is Street Art Streets pas net begonnen. Het doel voor dit jaar: zes nieuwe murals, verdeeld over de stad. De eerste staat gepland voor maart, op verzoek van bewoners van het Hof van Adwaita. Tussen april en mei onthullen ze een extra bijzondere schildering: een kunstwerk ter ere van 75 jaar Bevrijding. Welke kunstenaar dat zal maken en op welke locatie blijft voorlopig geheim. Toch wil het duo wel andere doelen delen. Scheffers: “We willen eigenlijk bij elke toegangsweg naar de stad een muurschildering maken. Zo weet iedere bezoeker die Deventer binnenkomt dat we hier een creatieve, culturele en eigenwijze stad hebben.’’

(Door Luuk Talens)

Vorig artikelDe 2e Wandelvierdaagse Deventer staat in het teken van 75 jaar vrijheid
Volgend artikelKijk live met de camera mee naar de Wilhelminabrug