DEVENTER – In januari 2020 is de omgeving van het Pontje uitgebaggerd. Alle grond die daaruit kwam, is archeologisch onderzocht. In de lezing tonen archeologen Bart Vermeulen en Emile Mittendorff de werkwijze bij de baggerwerkzaamheden en het daaropvolgende zeefproces. Ook krijgt u alvast een inkijkje in de eerste resultaten van het onderzoek. De lezing wordt georganiseerd door Deventer Verhaal/Museum De Waag en Archeologie Deventer.

Baggerwerkzaamheden
De afgelopen jaren bleek bij laag water dat het ponton van het veerpontje op de schuine bodem rustte en daarom bij golfslag niet recht, en daarmee niet veilig, lag. De locatie uitdiepen was de voor de hand liggende oplossing. Maar bij laag water werd er ook een grote hoeveelheid archeologische vondsten langs de kade aangetroffen. Daarom is besloten om de baggerwerkzaamheden in de IJssel te laten begeleiden door archeologen van Archeologie Deventer. Eind januari van dit jaar hebben deze werkzaamheden plaatsgevonden. Na het baggeren is de grond dat is opgegraven gezeefd, om de grote én de kleine objecten te vinden.

De vondsten
Een deel van de vondsten kon al op de zeef worden herkend, maar er zijn ook honderden kratten met zeefresidu (puin, steen, bot, keramiek, metaal) verzameld. De komende maanden worden deze kratten één voor één uitgezocht om alle vondsten te verzamelen. Vooralsnog zijn er al fragmenten van pijpaarden beeldjes gevonden, maar ook kleine gespjes, kledinghaakjes, spinstenen én kanonskogels!

Bart Vermeulen en Emile Mittendorff
Bart Vermeulen en Emile Mittendorff zijn beide archeoloog bij de gemeente Deventer.

Informatie
U bent donderdag 27 februari van harte welkom in het Auditorium van het Stadhuis, Grote Kerkhof 1, Deventer. De lezing begint om 20.00 uur en duurt ruim een uur. Inloop en koffie vanaf 19.45 uur. De toegang is gratis en reserveren is niet mogelijk. Er zijn 100 plaatsen.

Lezingenreeks
De lezing vindt plaats in historische lezingenreeks van negen lezingen in het seizoen 2019-2020. De geschiedenis van Deventer staat hierin centraal. Vaak wordt aangehaakt op een actueel thema, bijvoorbeeld een recente archeologische opgraving, een nieuwverworven aanwinst voor de erfgoedcollectie of een actuele tentoonstelling waarin de geschiedenis van Deventer centraal staat.

Vorig artikelUit tips VVV Deventer week 8
Volgend artikelScouting Westenenk zoekt leiding