DEVENTER – De gemeente Deventer heeft een nieuwe stadsbeiaardier: Bauke Reitsma. Hij volgt daarmee Jan Achterkamp op, die in december van het vorige jaar met pensioen is gegaan.

Bauke Reitsma (1976) is een ervaren beiaardier. Hij bespeelt onder meer de carillons in Almere, Weesp en Baarn. In Deventer en Bathmen is hij, als vaste vervanger van Jan Achterkamp, al bekend met de beide carillons.

Tijdens zijn opleiding aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, heeft Bauke met succes gestudeerd aan de Nederlandse Beiaardschool te Amersfoort.

Als stadbeiaardier speelt Bauke wekelijks op het carillon in de Deventer Toren op vrijdag van 12.30– 13.30 uur en op zaterdag van 14 – 15 uur. In Bathmen speelt hij iedere 1e en 3e zaterdag van 11 – 12 uur op het carillon in de Dorpskerk. Hij is met zijn werkzaamheden begonnen op 1 februari van dit jaar.

Voor Bauke Reitsma is het een voorrecht om benoemd te worden tot stadsbeiaardier van Deventer, met ook twee bijzondere carillons. Hij wil ook een beiaardier zijn die recht doet aan de omschrijving ‘een culturele speler’ in de toren, maar ook daarbuiten. Hij wil graag samenwerken met culturele organisaties en personen, jong en oud. Bauke Reitsma treedt in dienst bij de Stichting dEVENTer.

Introductieconcerten: een nieuw geluid!
Op 21 maart aanstaande speelt Bauke Reitsma twee speciale introductieconcerten. Om 11.00 uur op het carillon in Bathmen, en om 14.00 uur in Deventer.

Met deze concerten introduceert Bauke zich als nieuwe beiaardier. Het concert staat bovendien voor een groot deel in het teken van Johan Sebastiaan Bach, waarvan 21 maart de geboortedag is. Maar ook zal er aandacht zijn voor het begin van de lente. Een nieuwe lente, een nieuw geluid.

Vorig artikelColumn Marcel Schoemaker: Isolatiekamer
Volgend artikelVoorlichtingsavond mbo Zone.college Deventer