DEVENTER – Het afgelopen jaar en de eerste maanden van 2020 zijn er in Deventer voertuigen in brand gestoken. We vermoeden bij ongeveer 20 brandstichtingen dat er een verband is. De branden vonden vooral plaats in en rond het weekend in de wijken Rode Dorp, Zandweerd en Keizerslanden. We doen vanwege het onderzoek geen uitspraken over de exacte locaties en tijdstippen van deze branden. We willen deze brandstichtingen stoppen en hebben uw hulp nodig!

Wat doet de politie?
Er vindt bij elke autobrand een technisch onderzoek plaats, ze bekijken eventuele camerabeelden en we ondervragen buurtbewoners en getuigen. Omdat uit onderzoek blijkt dat brandstichters vaak in de buurt blijven van een brand noteren we ook gegevens van omstanders. Dit doen zij vanwege het onderzoek, maar het kan ook een preventief effect hebben. Specialisten van de brandweer en de forensische opsporing van de politie wisselen informatie met elkaar uit. Bij het blussen wordt rekening gehouden met het veiligstellen van sporen en er is onderling overleg tijdens en na het blussen van de brand. Daarnaast zijn agenten zoveel mogelijk in de wijken zodat zij snel kunnen reageren op verdachte situaties. Uit het onderzoek komt naar voren dat de branden vooral in de nachtelijke uren plaatsvinden.

Alert
Het onderzoek naar deze branden is complex. Dat heeft een aantal redenen. De meeste sporen gaan letterlijk in vlammen op. Daarnaast zien we dat de werkwijze van brandstichters verschilt. Het kan dus zijn dat er meerdere daders actief zijn, maar het kan ook om één dader gaan die branden op verschillende manieren aansteekt. Vanwege de verschillen tussen de branden is het maar de vraag of alle branden met elkaar in verband staan. Bovendien vinden de meeste branden plaats in de nachtelijke uren. Het duurt soms ook een tijdje voordat een brand zichtbaar is en mensen gealarmeerd worden. Kortom, we zijn druk bezig met het onderzoek en roepen iedereen op om alert te zijn en informatie en beelden met ons te delen.

Wat kunt u doen?
Misschien laat u ’s avonds de hond nog uit, komt u terug van bezoek aan vrienden of rijdt u bijvoorbeeld voor het werk naar verschillende adressen in de buurt. Allemaal momenten waarop u als extra paar ogen/oren in de wijk kunt fungeren. We weten dat veel mensen al extra alert zijn. Hopelijk komt door die oplettendheid informatie bij de politie terecht zodat we samen de brandstichtingen kunnen stoppen.

Waar kunt u met uw informatie – ook beeldmateriaal – terecht?
Hebt u beelden van autobranden in Deventer? Gefilmd met uw mobiele telefoon of via een beveiligingscamera? Ziet u daarop verdachte personen in de buurt van een auto? Neem dan contact op met de politie. Op het tipformulier bij deze pagina kunt u beeldmateriaal toevoegen. Kent u iemand waarvan u vermoedt dat die persoon betrokken is bij de branden? Meld dit dan. Dit kan ook anoniem via 0800-7000. U kunt ook bellen via het landelijk telefoonnummer van de politie: 0900-8844 (lokaal tarief) of via het tipformulier.
(Bron: Politie.nl)

Vorig artikelStoring openbare verlichting duurt voort
Volgend artikelLogtenberg Op de Boerhaar valt in de prijzen!