Als je een lange tijd met iemand omgaat, ga je om die persoon geven, onwillekeurig wie het is. Ik spreek wekelijks met Jack de Gier, meestal kort na de wedstrijd en soms wat langer met een babbeltje langs het trainingsveld of soms een lang interview. Zijn trainerscarrière leek op rolletjes te lopen toen hij succes boekte in Almere, play-off finale en goed perspectief voor de toekomst. Hij koos tussentijds voor NEC, achteraf te snel, de club stond niet goed in de stijgers, te hoog verwachtingspatroon in te kort tijdsbestek.

GA Eagles belde, ook al een oude club van hem en hij nam genoegen met een kleine afkoopsom van NEC om in Deventer aan de slag te gaan. Met een achterstand begonnen, nauwelijks invloed op de selectie, ziek in de voorbereiding en dan natuurlijk de druk. Bij een volksclub heel gewoon, dus ook in Deventer. Jack ging kneden en maakte een hechte groep. Tekort aan kwaliteit werd verbloemd door noeste arbeid. Veel identieke spelers, saaie spelers ook en geen echte spits, maar met dat team toch resultaat halen. Geen sprankelend voetbal, maar kan dat wel met deze groep? Kernspeler Van der Venne er uit, Ahannach er voor terug. Ander type speler, absoluut geen spelritme hebbende. Jack had om een scorende spits gevraagd en daarvoor een bejaarde Est gekregen met een moyenne die ik ook had in het verleden.

Haalt Jack er nu het maximale uit? Intern denkt men klaarblijkelijk van niet. Niet de eerste trainer die Deventer weer verlaat nadat hij met een beperkte groep moest werken. Dit is geen vooroordeel richting Kees van Wonderen, de nieuwe trainer komende zomer. Ik ken Kees niet, maar ik kijk naar de club. Als ik de patronen uit het verleden bestudeer, zie ik dat deze wederkeren. Trainers, de ingehuurde specialisten, die vragen om een bepaalde speler en dan iets anders krijgen. Uiteindelijk zie je trainers die geslachtofferd worden door fouten en beperkingen vanuit het beleid.

Mogelijk dat de druk nu van de ketel is bij Jack en er andere aspecten gaan spelen. Dat hij zonder de druk anders kan denken en de groep anders kan laten presteren. Dat moet wel de achterliggende gedachte zijn geweest van de club, want waarom zou je anders al zo vroeg wereldkundig maken dat Van Wonderen jouw betere keus is?

Vorig artikelSmeltfeest sluit schaatsseizoen bij De Scheg af
Volgend artikel‘Fietsfestijn 2.0’ onderzoekt fietsparkeren rondom de Nieuwe Markt