Het begon allemaal in China. Het Coronavirus. Het was eerst een onschuldig nieuwtje dat nog niet belangrijk genoeg was voor het nieuws. Maar in de weken daarna ontplofte de Corona letterlijk. Niet alleen in het nieuws, maar meer dan 80.000 mensen zijn besmet in China. En dat is alleen China zelf. Italië, Spanje maar ook de landen om ons heen zien het Coronavirus de samenleving veranderen. Ondertussen zitten Italië, Spanje en Frankrijk in een complete lock-down. Puur om het virus niet verder te verspreiden. Wat ik snap, maar wat je je bevolking aandoet.

Ik zit nu een week thuis omdat de scholen gesloten zijn. En het is niet een pretje. Je mist je sociale contacten. Je mist de boodschappen die je niet meer kan halen, omdat alles uit gehamsterd is. Het enige wat je nog kan doen is je binnen proberen te vermaken. Ik heb nu online lessen, maar eigenlijk is dat geen goede vervanging. Je zit met 30 kinderen in een online ‘vergadering’, dat werkt niet. Maar hoe moet het anders?

Want ik snap het wel. Je wilt het aantal besmettingen tegengaan. Want uiteindelijk kan heel Nederland het krijgen. De één kan er aan sterven, de ander kan hele lichte symptomen hebben. Jongeren kunnen wellicht geen symptomen hebben, terwijl ouderen dan alle hulp nodig hebben.

Je weet niet hoe je met dit virus moet omgaan. Er is niet veel informatie over het virus. We proberen  nu zo weinig mogelijk mensen besmet te laten raken. En dan zijn je sociale contacten minder belangrijk. Mede, omdat je ze ook kan besmetten. En dat is het laatste wat je wilt.

Het Coronavirus heeft ons in een sociale wurggreep. Maar die wurggreep die beschermt ons ondertussen wel van het besmet raken van het virus. Hoewel je dat nu nog niet terugziet in de cijfers. Tot nu toe worden er steeds meer mensen besmet geraakt. Maar het heeft z’n tijd nodig voordat het virus zelf doorheeft dat het geen kant meer op kan. En dan hebben we een kans om van het negatieve iets positiefs te maken.

We zullen dus nog even moeten blijven zitten waar we nu blijven zitten. Alleen voor het hamsteren of voor medicatie het huis uit. Nog 2 weken te gaan. En dan hopen dat het virus zegt: ‘Ik heb er wel weer genoeg van’ en dan vertrekt.

Vorig artikelwww.betermetjeburen.nl brengt vraag en aanbod in de Deventer wijken samen
Volgend artikelCoronadieven roven varkensvlees uit winkel varkenshouder Erik Stegink