vrijdag, 19 juli 2024

Hypotheekaanvragen onder 55-plussers stijgt explosief

DEVENTER – Het aantal hypotheekaanvragen onder 55-plussers stijgt enorm. In het laatste kwartaal van 2019 nam het aantal aanvragen van deze groep met bijna een kwart toe ten opzichte van voorgaand kwartaal.

‘Trend’
Ruim de helft (53,6 procent) kiest er voor de hypotheek over te sluiten of te verhogen om de woning te verbouwen of te verduurzamen. Dit blijkt uit cijfers van De Hypotheker. Deze ‘trend’ zet zich begin dit jaar voort. Zo steeg het aantal hypotheekaanvragen van 55-plussers in januari met 17,6 procent in vergelijking met een jaar eerder. In februari zijn er door deze groep zelfs 33 procent meer hypotheken aangevraagd.

Hypotheekaanvragen
Ondanks de spanning op de huizenmarkt is er wel sprake van een piek in het aantal hypotheekaanvragen. Zo zijn in het vierde kwartaal van 2019 in totaal 16 procent meer aanvragen gedaan dan in het derde kwartaal. Ook bij andere leeftijdscategorieën is sprake van een stijging van het aantal hypotheekaanvragen, al is dit minder explosief dan bij 55-plussers.

“Het is niet ongewoon dat er aan het begin van een nieuw jaar sprake is van een piek in het aantal hypotheekaanvragen, maar zo’n sterke stijging hebben we nog niet eerder gezien. Vooral de groep 55-plussers is zeer actief op de woningmarkt. Veel oudere huizenbezitters kiezen ervoor hun hypotheek over te sluiten of hun woning te verbouwen. Bovendien is de hypotheekrente in de afgelopen weken opnieuw gedaald. Dat heeft een positief effect op de maandlasten bij het kopen van een woning of het oversluiten van de hypotheek. Gezien de afnemende economische groei is het einde van deze daling waarschijnlijk nog niet in zicht”, aldus Laurens Kunkeler, franchisenemer van De Hypotheker in Deventer. 

Vorig artikelOpen dag Deventer ziekenhuis gaat uit voorzorg niet door
Volgend artikelPolitie valt meerdere locaties binnen in Deventer
error: Content is beschermd!!!