DEVENTER – Ze hadden het natuurlijk al wel een beetje zien aankomen: de sporters en de coaches van de Deventer Sportploeg. Zoveel evenementen afgelast tot 1 juni en de onzekerheid over de periode daarna. Het bericht kwam dan ook niet helemaal onverwacht: ook de Special Olympics, die gehouden zouden worden in Den Haag van 12 t/m 14 juni, zijn afgelast. Een wijs besluit, maar wel verdrietig voor de ruim 2000 sporters met een verstandelijke beperking die zich er enorm op hebben verheugd!

Dat geldt natuurlijk ook voor de ruim tachtig sporters en hun ruim dertig coaches van de Deventer Sportploeg. ‘Een deel van de sporters is jong en woont nog bij zijn of haar ouders. Daar gelden ook beperkingen, maar in elk geval ben je dan als gezin nog bij elkaar. Maar een groot deel van onze sporters woont bij een instelling’, vertelt voorzitter Kees van Hoof. ‘Voor hen zijn alle activiteiten weggevallen en ouders en andere familieleden mogen niet meer op bezoek. Begrijpelijk, maar wel ingewikkeld. Alle sporters waren – tot het Coronavirus toesloeg – druk met trainen voor juni. Dat was al gestopt en nu gaat ook het toernooi niet door. Het is een juiste beslissing, deze groep is hartstikke kwetsbaar, maar een teleurstelling is het zeker! Wij, als werkgroep waren al heel druk met de voorbereidingen: met het uitzoeken van kleding, het regelen van het vervoer, een mooi programma maken voor onze partners en nog veel meer. Inmiddels hebben we alles afgeblazen. Ook jammer, maar voor ons is het makkelijker om de noodzaak in te zien van het afgelasten.’

Organisatie onderzoekt verplaatsing naar 2021
De besturen en directies van Special Olympics Nationale Spelen Den Haag 2020 en Special Olympics Nederland onderzoeken op dit moment in nauwe samenwerking met de Gemeente Den Haag de opties om de Nationale Spelen naar 2021 te verplaatsen. ‘Dat wachten we nu maar even rustig af’, aldus Kees. ‘Maar het zou, ook voor al die mensen in Den Haag die er zo hard voor hebben gewerkt, natuurlijk wel heel fijn zijn als het kan!’

Dank aan alle partners en vrijwilligers
De Deventer Sportploeg kan niet bestaan zonder de (financiële) hulp van een groot aantal partners en zonder de vrijwilligers die elke week met de sporters trainen en in de weer zijn. ‘Ook voor onze partners is het een teleurstelling’, meldt Kees. ‘Zij zetten zich in voor onze sporters en ook voor hen is het toernooi een hoogtepunt. Dan kunnen ze met eigen ogen de resultaten zien van hun bijdrage: het plezier dat de sporters hebben bij hun sport en de eigenwaarde die ze eraan ontlenen. We zijn onze partners heel dankbaar en hopen natuurlijk dat ze ons ook de komende jaren blijven steunen!’

Blijf gezond!
Voor nu is maar één ding het allerbelangrijkst: dat we allemaal gezond blijven en deze bizarre periode zo goed mogelijk doorkomen. Daarom wil Kees nog wel even kwijt: Namens alle sporters, vrijwilligers, en partners wens ik iedereen voor de komende tijd veel gezondheid toe! Houd je aan de regels en pas goed op elkaar’

Vorig artikelKnutselen voor bewoners van de Sparrenheuvel
Volgend artikelMinibieb Vogelslag 71 in Colmschate blijft open