DEVENTER – Meer dan 1000 mensen in de gemeente Deventer wonen in een zorg- of senioren-instelling. Gedurende de coronamaatregelen hebben zij fors minder mogelijkheden om deel te nemen aan sociale activiteiten. In veel gevallen is ook het bezoek van familie en vrienden flink teruggelopen. In sommige instellingen is bezoek helemaal niet mogelijk. Daarnaast zijn veel artiesten minder actief dan normaal: optredens zijn op grote schaal afgezegd. Voor professionele artiesten betekent dit ook een fikse inkomensdaling.

Om beiden een steuntje in de rug te geven hebben Kunstcircuit, Productiehuis De Nieuwe Oost en Jows Muzikale Dienstverlening hun krachten gebundeld in de Deventer Balkonbeweging. Door podiumkunst tot onder het raam of balkon van de bewoner te brengen, bieden zij vermaak, een glimlach en troost aan de bewoners. En een inkomen voor de professionele artiesten uit Deventer.

‘We zagen ontzettend veel mooie, eenmalige initiatieven ontstaan van amateur- en professionele muzikanten die de balkons van Deventer seniorencomplexen en verzorgingshuizen toezongen. Daarbij werden niet altijd alle coronamaatregelen even goed nageleefd. Denk hierbij aan afstand, aantal artiesten, hygiëne etc.’ aldus Lennard Gols, programmaleider kunst en cultuur in het sociaal domein bij Kunstcircuit.
‘Aan de andere kant vernamen we van de verzorgingshuizen dat deze lockdown voor hun bewoners nog wel een tijd zou kunnen duren.

Daarom willen wij als organisaties graag iets duurzaams neerzetten. Een project dat we met een minimale financiering een aantal maanden voort kunnen zetten, met een sterk netwerk van professionals uit de culturele sector en de zorginstellingen.

De eerste optredens van de Balkonbeweging zijn ondertussen gegeven bij Ludgerus en Humanitas. Daarnaast hebben ruim 14 andere verzorgingshuizen zich aangemeld als speellocatie. ‘Wat wij doen is de juiste artiesten aan de verzorgingshuizen koppelen’ Aldus Karlijn Ribbers van productiehuis De Nieuwe Oost. ‘We hopen een mooie mix van verrassende en toegankelijke muziek, poëzie en theater te kunnen bieden met de vele professionele artiesten die Deventer rijk is.’

Om het project daadwerkelijk duurzaam te krijgen is de Balkonbeweging een crowdfunding actie begonnen. ‘Naast een bijdrage van de verzorgingshuizen en een gift van Kunstcircuit moet deze crowdfunding er toe leiden dat we minimaal tot eind juli kunnen programmeren.’ Aldus Lennard Gols ‘Het volledige bedrag dat we binnenhalen gaat direct naar de muzikanten. Net als de ouderen beleven zij moeilijke tijden. Wij willen hen graag een eerlijke vergoeding bieden.’

Wil je meer weten over de Balkonbeweging en de crowdfunding actie?
Ga dan snel naar www.balkonbeweging.nl of neem contact op met lennard.gols@kunstcircuit.nl

Vorig artikelGeen oud papier en oud ijzer inzameling in Lettele
Volgend artikel#Supportyourlocal: TopSlijter Edwin Wichink bezorgt ook