vrijdag, 12 juli 2024

Bodemonderzoek Grote Kerkhof van start

DEVENTER – Ondanks de coronacrisis gaan (voorbereidende) werkzaamheden voor de herinrichting van de Lebuinuspleinen door. Op het Grote Kerkhof wordt 29 april 2020 gestart met bodemonderzoek.

De bodemopbouw en waterdoorlatende eigenschappen worden door een gespecialiseerd bedrijf in kaart gebracht. De werkzaamheden nemen een ruime week in beslag. Vanaf 11 mei wordt op het Grote Kerkhof archeologisch onderzoek uitgevoerd. Dit duurt ongeveer 2 weken. 

Het ontwerp voor Het Grote Kerkhof, Nieuwe Markt, Stromarkt en tussenliggend gebied (Lebuinuspleinen) gaat voor de zomer ter besluitvorming naar de gemeenteraad. Als alles volgens planning verloopt kan de 1e schop in september 2021 de grond in. Bodemonderzoek en archeologisch onderzoek kan voor die besluitvorming plaatsvinden. 

Boringen 
Bodemonderzoek op het Grote Kerkhof wordt uitgevoerd op 29 en 30 april en 1, 7 en 8 mei. De bodemopbouw en waterdoorlatende eigenschappen worden door een gespecialiseerd bedrijf in kaart gebracht door middel van boringen in de grond. Dit is nodig om te bepalen welke maatregelen en materialen gebruikt moeten worden bij de herinrichting van het Grote Kerkhof. 

Archeologisch onderzoek
Vanaf 11 mei gaan archeologen 2 weken lang de bodem van het Grote Kerkhof onderzoeken. De archeologen graven 13 proefputten om een beeld te krijgen van wat er onder de grond te zien is. Zij hebben dan speciale aandacht voor de plekken die voor het ontwerp van het plein belangrijk zijn. Het is bekend dat in de bodem van het Grote Kerkhof botten van mensen liggen. Het was vroeger natuurlijk een kerkhof. De botten worden zoveel mogelijk met rust gelaten. De architect heeft daar rekening mee gehouden in het ontwerp. 

Fotoverslag
Het oorspronkelijke plan zou zijn geweest om van het archeologisch onderzoek een klein evenement te maken. Vooral bedoeld voor de allerjongste archeologen en schatgravers en geïnteresseerden van jong tot oud. Vanwege de coronacrisis kan dit niet doorgaan. Het is niet mogelijk om te kijken bij het werk van de archeologen. De gemeente maakt daarom een fotoverslag en deelt dit op de projectsite www.deventer.nl/lebuinuspleinen en de Facebookpagina ‘Beleef het Grote Kerkhof’

Vorig artikelWeerbericht donderdag 23 april
Volgend artikelVrijdag 24 april 5e extra corona uitzending op Deventer radio 107.3 fm
error: Content is beschermd!!!