DEVENTER – 9 april 2020. Opmars van de Canadezen. In de nacht van 9 op 10 april werd bevel gegeven tot de inname van Schalkhaar. Over de Oerdijk trokken de soldaten van het Canadian Scottish Regiment op richting Schalkhaar. De Winnipeg Rifles werden achter de Canadian Scottish aangestuurd om te ondersteunen bij de aanval op Deventer. De Winnipeg Rifles gingen richting de Brinkgreverweg. Ondersteund door tanks, brencarriers en vlammenwerpers rukten de troepen op, daarbij zwaar onder vuur genomen door de Duitse verdedigers. De boerderijen ‘De Keizer’, ‘Ten Voorde’ en ‘De Steege’ die stonden in het gebied wat nu Keizerslanden heet, lagen in de frontlinie en werden zwaar beschadigd. Ten Voorde brandde volledig af door toedoen van Canadese vlammenwerpers.

In de namiddag van 10 april trokken enkele kleine gevechtstroepen richting Diepenveen. Hier stuitten ze op een groep Duitsers die posities hadden ingenomen langs de sloten van de Wechelerweg en de Wetermansweg. Men besloot met optrekken te wachten tot de volgende ochtend.

De in Diepenveen ondergedoken mevrouw J.J. van Nijmegen Schonegevel-Rutgers schrijft op 9 april in haar dagboek: “Het was deze nacht niet meer om uit te houden en we zijn langs het prikkeldraad over de weilanden gevlucht. Zo zijn we bij een boer aangekomen en werden welkom geheten. De hele familie met nog andere vluchtelingen in de kelder met een kinderwagen en een paar Duitsers die ook bang waren. Het erf was afgezet met mitrailleurs maar ze lieten ons door. Hier zitten we nu te wachten. Van slapen is geen sprake. De granaten fluiten. Ergens staat een huis in brand, het schijnsel komt door de kieren van de planken. Vandaag trommelvuur op Deventer gehoord. De boerin kookt soep voor 17 mensen. Het eerste warme maal sinds 3 dagen. De granaten gieren over de stal. Zo zitten we uren die dagen lijken. Ieder zwijgt en wacht en wacht. Soms huilt een vrouw, vloekt een man en dan weer stilte. Tenminste hier in de kelder”.

In haar dagboek schrijft de Diepenveense Mieke Bussink over 10 april: “Op 10 april ‘s middags waren de Canadezen doorgedrongen tot de Brinkgreverweg. Om half 5 waren het Tuindorp en de Hoge Hondstraat bevrijd. ‘s Avonds tegen 9 uur was Deventer helemaal vrij. We hoorden de mensen joelen en juichen. Geweldig. We hebben maar meegedaan al waren we nog niet vrij. De hele dag hebben we in de kelder gezeten en het was zulk stralend weer.”

Bij de foto: De tankgracht die dwars door Keizerslanden liep. Rechtsonder Brinkgreven en linksonder de Adelaarshorst. Vanuit het midden naar boven loopt de Raalterweg. (Bron: Historische vereniging Dorp Diepenveen)

Vorig artikelWilhelminabrug deze week in driekleur
Volgend artikelWilhelminabrug kleurt rood-wit-blauw om bevrijding te vieren