DEVENTER – In Overijssel wordt iedereen opgeroepen om de vlag te hijsen om 75 jaar vrijheid te vieren. In Deventer pakt de gemeente groots uit door de Wilhelminabrug in het rood-wit-blauw uit te lichten.

Op 10 april is het precies 75 jaar geleden dat de stad is bevrijd door geallieerde strijdkrachten. De bevrijding begon al op 8 april in de gemeente toen Bathmen bevrijd werd. De geallieerden slaagden er toen in de Schipbeek over te steken, een belangrijke barrière die de Duitse bezetter niet makkelijk wilde opgeven.

Zware gevechten
Vervolgens moesten de troepen eerst om de stad heentrekken en na zware gevechten wisten de Canadezen met hulp van vlammenwerpers de Duitsers te verdrijven. Veel Duitsers vluchtten de IJssel over, waarna de stad spoedig bevrijd werd.

“We hadden meer moeite om door de feestvierende burgers te komen dan we moeite hadden van de vijand”, aldus een Canadese kapitein. Door Duitse granaatbeschietingen vielen verschillende doden en gewonden onder de bevolking. Alleen aan de Diepenveenseweg kwamen twaalf mensen om door de granaten.

Diepenveen
Het duurt dan nog tot 11 april voordat ook Diepenveen kan worden bevrijd. De Wilhelminabrug blijft daarom dan ook nog tot en met zondagochtend speciaal verlicht. (Bron: RTV Oost)

Vorig artikelDeventer bevrijdingsverhaal: hoe werd Deventer bevrijd?
Volgend artikelDe bevrijding van Deventer