DEVENTER – De grote Deventer culturele evenementen, Deventer Op Stelten en de Deventer Boekenmarkt, gaan dit jaar vanwege de coronacrisis niet door en zijn verplaatst naar 2021. De stichting dEVENTer, eindverantwoordelijke en organisator van de beide evenementen, heeft dit besluit helaas moeten nemen.

Belangrijkste reden is dat grootschalige publieksevenementen alleen door mogen gaan als de gezondheid en veiligheid gegarandeerd kunnen worden. Dat is nu niet aan de orde, en in juli en augustus ook nog niet.

Het gaat om de gezondheid en veiligheid van alle bezoekers, de deelnemers, de artiesten, de vrijwilligers, de overige medewerkers en de collega’s.

Evenementen als het internationaal buitentheaterfestival Deventer Op Stelten en de Deventer Boekenmarkt, de Grootste van Europa, passen niet in het scenario van 1,5 meter.

Bij gezondheid en veiligheid gaat het, naast alle fysieke aspecten, ook om de maatschappelijke en sociale aspecten. De stichting dEVENTer onderschrijft de zgn. code Inclusiviteit. Dit betekent dat evenementen alleen doorgaan, als iedereen daar aan kan en mag deelnemen.

De coronacrisis en daarmee alle nationale en internationale maatregelen en beperkingen maken een verantwoorde en efficiënte organisatie van de beide evenementen nu niet mogelijk. Beide evenementen vereisen een omvangrijke organisatie van enkele maanden. Het gaat hierbij om een groot aantal praktische en financiële zaken, maar zeker ook de noodzaak om te komen tot een verantwoord artistiek concept.

Deventer Op Stelten zou dit jaar plaatsvinden van 10 t/m 12 juli, de Deventer Boekenmarkt op zondag 2 augustus.

Onderdeel van Deventer Op Stelten is het muziekfestival Hoogtevrees in het Worpplantsoen. De Deventer Boekenmarkt kent op zaterdag voorafgaand het poëziefestival Het Tuinfeest. Ook deze activiteiten gaan niet door.

De stichting dEVENTer betreurt het besluit ten zeerste, en is zich bewust van de culturele, sociale, maatschappelijke en economische impact. Bij het nemen van het besluit is de afgelopen weken nauwkeurig gekeken naar vergelijkbare evenementen in binnen- en buitenland, de besluiten van de overheden en adviezen van het RIVM, en de diverse subsidiënten en fondsen.

Er is geen werkbare mogelijkheid om de evenementen uit te stellen of te komen tot alternatieven dit jaar. Het besluit wordt wel genomen in het positieve perspectief voor 2021: Deventer Op Stelten zal dan van 8 t/m 11 juli zijn, en de Deventer Boekenmarkt op zondag 1 augustus.

Vorig artikelHoveniersbedrijf de Colm breidt uit met meer straatwerk
Volgend artikelPolitie Deventer bezorgt tulpen bij inwoners voor positiviteit